czwartek, 17 września 2015

Kasza jaglana z jabłkiem i ricottą

To danie przygotowałam z myślą o długim dniu w pracy. Zrobione wieczorem jednego dnia, a kolejnego podzielone na dwie części -z których jedną odgrzałam w mikrofali, a drugą zjadłam na zimno - sprawdziło się doskonale i pozwoliło wytrzymać w pracy ponad 10 godzin. Dodatek ricotty sprawił, że całość stała się łagodna dla podrażnionego gardziołka ;)




Składniki:



150 ml kaszy jaglanej
3 jabłka (wzięłam odmianę Paulared)
łyżka brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
200 g ricotty
garść suszonych jagód goji
ok. pół szklanki wrzątku

  1. Kaszę jaglaną dobrze wypłukać w kilku wodach, mieszając i ściskając w ręku ziarna.
  2. Ugotować kaszę w 400 ml wody.
  3. Wyłączyć palnik, gdy z odchylonego garnka będzie dochodził odgłos charakterystyczny dla przywierania do dna.
  4. Przykryć garnek pokrywką i odstawić. Kasz wtedy dojdzie.
  5. Jabłka obrać ze skórki i gniazd nasiennych.
  6. Pokroić na kawałki i wrzucić do rondla.
  7. Dolać ok. 100 ml wody i gotować aż jabłka się rozpadną. Mus dostaje się po ok. 15 minutach.
  8. Jagody goji (mogą być rodzynki, żurawiny itp.; chodzi o dodatek kolorystyczny) sparzyć wrzątkiem i odcedzić.
  9. Połączyć ze sobą kaszę, mus z jabłek, cukier, cynamon i ricottę. Dobrze wymieszać.
  10. Dorzucić jagody goji i wymieszać.
Takie danie nadaje się do spożycia od razu lub właśnie na drugie śniadanie lub obiad (po odgrzaniu) następnego dnia.

Jabłko z cynamonem 20153 września - Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim




2 komentarze:

  1. Mam pytanie. Czy zamiast ricotty można użyć coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć dowolnego mielonego sera twarogowego lub serka homogenizowanego.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.