Chutney to aromatyczna mikstura słodko-kwaśna z warzyw i owoców wywodząca się z kuchni hinduskiej. Ze względów historycznych sporo chutneyów występuje też w kuchni brytyjskiej.
Składniki:
800 g obranej dyni
800 g wydrylowanych węgierek
2 jabłka
2 jalapeno lub inne chili
czerwona papryka
pół laski cynamonu
5 zielonych kardamonów
8 goździków
ewentualnie: 5 liści kafiru
400 ml octu jabłkowego 6%
300 g cukru (połowa białego i połowa ciemnego)
- Jabłka obrać ze skórki i usunąć z nich gniazda nasienne.
- Pokroić na drobne kawałki i wrzucić do garnka o grubym dnie. Dolać szklankę wody.
- Dynię pokroić w kostkę o krawędzi ok. 1,5 cm lub podobnie małe kawałki. Dodać do jabłek.
- Jabłka i dynię gotować do miękkości. Jabłkom pozwolić rozpaść się. One i miękka dynia będą nadawać gęstość chutneyowi.
- Śliwki przepołowić w poprzek.
- Jalapeno i papryki obrać z nasion i pokroić w kostkę dowolnej wielkości.
- Gdy jabłka i dynia będą miękkie dodać śliwki, chili i paprykę.
- Dorzucić cynamon, kardamony, goździki, liście kafiru.
- Podgrzać trochę zawartość garnka, ciągle mieszając.
- Wlać ocet i wsypać cukry.
- Zagotować całość i zmniejszyć moc palnika.
- Trzymać na palniku aż chutney uzyska pożądaną konsystencję.
- Wyłączyć ogień i odstawić chutney do lekkiego ostudzenia.
- Wyjąć liście kafiru i laskę cynamonu.
- Przełożyć chutney do słoików.
- Szczelnie je zamknąć.
- Pasteryzować ok. kwadransa od momentu zawrzenia wody w garnku ze słoikami ułożonymi np. na ściereczce kuchennej.
Chutney musi się przegryźć, zatem trzeba poczekać przynajmniej tydzień na otworzenie sloika. Mi najbardziej smakuje po miesiącu.
-----------
Podobne:
Sos imbirowo-śliwkowy |
Ketchup z cukinii |
Ogórki z papryką i imbirem |
A jaki smak ma taki chutney? Moja wyobraźnia kulinarna jest bezradna wobec takiego bogactwa :)
OdpowiedzUsuńSwoją drogą widziałam ostatnio liście kafiru, ale nie kupiłam, a może trzeba było? :)
Jest słodko kwaśny, jak każdy chutney. Wyczuwa się też smak cynamonu, goździków i kardamonu. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni lub przygotowuje aż potrawy orientalne, liście kafiru przydadzą Ci się w kuchni.
Usuń