piątek, 3 kwietnia 2015

Przekładaniec miodowo-śmietanowo-krówkowy na Wielkanoc

To ciasto robiłam na zamówienie, bo sama za ciastami przekładanymi nie przepadam. Czego się jednak nie robi dla Rodzinki ;) Oni będą mieli uciechę z jedzenia, ja miałam radochę z robienia i trochę zegarmistrzowską papraninę podczas ozdabiania.



Składniki (na formę (35x24x5) cm:
Ciasto
pół kilograma mąki
pół margaryny
1/4 szklanki cukru
2 jaja
3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu 
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do posypania stolnicy


Dwie formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Z wymienionych składników zagnieść ciasto. Po wyrobieniu będzie kleiło się do rąk.
Ciasto podzielić na dwie części.
Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować na niej blaty do przekładańca.
Zwinąć na wałek rozwałkowane ciasto i wyłożyć je do form. Nie robić żadnych rantów! Blaty muszą być płaskie. Jeśli w rogach brakuje ciasta, można je skroić z za wysokich boków i dokleić w brakujące miejsca.
Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją.








Masa
0,5 litra zimnej śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

Śmietan fixy wymieszać z cukrem pudrem.
Śmietanę miksować kilka minut, a potem dodać śmietan fixy z cukrem.
Miksować, aż masa zrobi się gęsta.
Wyłożyć na jeden z blatów. Przycisnąć odwróconym drugim blatem.
Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę.



Polewa
gotowa masa krówkowa
wiórki kokosowe
stopiona czekolada

Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Ozdobić według uznania.






Wielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V


Wegetariańska Wielkanoc 2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...