To ciasto robiłam na zamówienie, bo sama za ciastami przekładanymi nie przepadam. Czego się jednak nie robi dla Rodzinki ;) Oni będą mieli uciechę z jedzenia, ja miałam radochę z robienia i trochę zegarmistrzowską papraninę podczas ozdabiania.

Składniki (na formę (35x24x5) cm:
Ciasto
pół kilograma mąki
pół margaryny
1/4 szklanki cukru
2 jaja
3 kopiaste łyżki skrystalizowanego miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
mąka do posypania stolnicy
Dwie formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części.
Stolnicę wysypać mąką. Rozwałkować na niej blaty do przekładańca.

Każdy blat piec ok. 20 minut w temp. 200 stopni C.
Po upieczeniu odłożyć do ostudzenia. Blaty wtedy stwardnieją.
Masa
0,5 litra zimnej śmietany 36%
2 śmietan fixy
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę miksować kilka minut, a potem dodać śmietan fixy z cukrem.
Miksować, aż masa zrobi się gęsta.
Wyłożyć na jeden z blatów. Przycisnąć odwróconym drugim blatem.
Odstawić do stężenia w chłodne miejsce na ok. godzinę.
Polewa
gotowa masa krówkowa
wiórki kokosowe
stopiona czekolada
Wierzch ciasta posmarować masą krówkową. Ozdobić według uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.