Niniejszym rozpoczynam tegoroczny sezon szparagowy w swojej kuchni :) W warzywniku wyrósł mi do odpowiednich rozmiarów cały jeden pęd;) szparaga i powędrował do jajecznicy.
Składniki (na 1 porcję):
4 małe pieczarki
szparag zielony (oczywiście można więcej)
ćwiartka cebuli
2 jajka
sól
łyżka oleju
łyżka masła
- Pieczarki rozdrobnić według uznania i podsmażyć na rozgrzanym oleju.
- Dodać masło i gdy się roztopi, wrzucić pokrojony szparag.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę dodać na patelnię i zeszklić (nie przysmażać!).
- Wlać rozbełtane z solą jajka i chwilę (zależnie od lubianej konsystencji) mieszać nad palnikiem.
- Podawać gorącą.
Nie wiem, jak było w Waszym przypadku. Ja przez długie lata nie potrafiłam zrobić smacznej jajecznicy. Robiłam jakąś breję bez smaku albo nadmiernie wysuszałam. Aż któregoś razu podpatrzyłam mojego Brata, który robi wspaniałą jajecznicę i zaczęłam powtarzać jego triki. I udało się! :) Myślę, że każdy musi popróbować, aż znajdzie ten smak i tę konsystencję, która mu najbardziej odpowiada.
Pieczarki, szparagi świetne dodatki do jajecznicy, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo do sienie pasują
UsuńCiekawa jajecznica. Jeszcze nie próbowałam dodawać szparagów, choć wiem że połączenie z jajkiem to strzał w 10! Dziękuję za duży wkład w akcję pieczarkową.
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie :) Lubię pieczarki ;)
UsuńA szparagi w jajecznicy lub w omlecie polecam wypróbować. To naprawdę zgrane połączenie. Pozdrawiam :)