poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bezglutenowy chleb mieszany na zakwasie

To pierwszy mój chleb na zakwasie bez glutenu. Planowałam go od wielu tygodni, najpierw przygotowując odpowiedni zakwas bezglutenowy (kliknij, by otworzyć okno z przepisem). W sklepach z produktami kuchni z różnych stron świata zaopatrzyłam się w mąkę ryżową i mąkę z manioku. Na bazarku w swojej okolicy kupiłam wcześniej mąkę z ciecierzycy. Myślę, że gdyby dobrze poszukać, można byłoby znaleźć w swoim rejonie sklepy ze zdrową żywnością, w których znajdą się podobne mąki. Zastosowana przeze mnie mieszanka mąk to tylko propozycja :)



Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta uaktywnić zakwas, tzn. na ok. 3 godziny wcześniej dosypać do niego czubatą łyżkę mąki. Dolać odrobinę wody i wymieszać. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.


Składniki:
zakwas chlebowy bez glutenu
200 g mąki ryżowej
200 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki kukurydzianej
60 g mąki z manioku
łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
przefiltrowana woda
słonecznik do posypania






Wieczorem w niedzielę do dużego garnka wsypać mąki, cukier i sól. Dodać zakwas. Stopniowo dolewać wodę i mieszać drewnianą łyżką. Ciasto powinno być gęste, ale powinno się dawać wyrabiać drewnianą łyżką.
Przykryć garnek z ciastem wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie stał 19 godzin ze względu na świeży zakwas.












  1. W poniedziałek po południu dolać ok. pół szklanki wody do ciasta (mąki nasiąknęły wodą i masa przestała być zwarta, zaczęła się rozsypywać). Wyrobić. 
  2.  Przełożyć sporą garść ciasta do pojemnika i odstawić do lodówki na następny wypiek.
  3. Wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia.
  4. Przełożyć resztę ciasta do keksówki. Docisnąć ciasto do dna.
  5. Posypać słonecznikiem.
  6. Przykryć wilgotną ściereczką lub owinąć folią i odstawić na ok. 3 godziny do wyrośnięcia.
  7. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.
  8. Po upieczeniu (suchy patyczek) usunąć papier i odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia.
 

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...