wtorek, 27 lipca 2021

Bezglutenowe sernićki z patelni

Sernićki poznałam kilka lat temu podczas podróży do Lwowa. W hotelu serwowano je na śniadanie. Tak mi wtedy posmakowały, że od tamtej pory przygotowuję je w swojej kuchni. Okazuje się, że te słodkie placuszki znane są również w Polsce pod nazwą serniczki lub syrniki.




Składniki (na 4 sernićki):
250 g półtłustego twarogu (kupuję tzw. klinek)
jajko
1,5 łyżki mąki ryżowej (może być też mąka z manioku)
łyżka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta soli
olej do smażenia

  1. W misce umieścić twaróg, jajko, łyżkę mąki ryżowej, cukry i sól. Wszystko dokładnie wymieszać, rozgniatając ser widelcem.
  2. Masę uklepać i podzielić na 4 części.
  3. Każdą z części uformować w okrągły placuszek o wysokości ok. 1-1,5 cm i obtaczać w reszcie mąki.
  4. Smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Powinno być go niewiele.
  5. Serwować gorące.




-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.