sobota, 5 listopada 2016

Bezglutenowe ciastka z ciecierzycy

Czytając ostatnio książki Marshy Mehran, przyszła mi ochota na maślane ciasteczka ciecierzycowe. Od ochoty do działania :) - ciasteczka na stole ;) Przypominają ghraybeh - arabskie słodkie (dużo słodsze niż moje) ciasteczka maślane, które tradycyjnie wyrabia się z ciasta na bazie mąki pszennej. Słone pistacje świetnie tutaj pasują, podkreślając słodycz ciastek.




Składniki (na ok. 20 ciasteczek):


170 g (szklanka) miękkiego masła
100 g (3/4 szklanki) cukru pudru
400 ml mąki z ciecierzycy
czubata łyżka kardamonu
40 orzeszków pistacjowych

  1. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Zmiksować masło.
  3. Do masła przesiać cukier puder i nadal miksować do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
  4. Do masy maślanej dosypać kardamon i mąkę z ciecierzycy. Wyrobić ręką, by składniki się połączyły.
  5. Odrywać kawałki ciasta i mokrymi rękoma formować małe, okrągłe, płaskie i grube na kilka milimetrów ciastka. Odkładać na blachę.
  6. Nastawić piekarnik na 180 stopni C, pieczenie góra/dół.
  7. W każde ciastko wbijać po dwie pistacje.
  8. Piec ok. 10 minut na ładny złoty kolor z ciemniejszymi brzegami.
 Ciastka smakują najlepiej po ich całkowitym ostudzeniu.



Andrzejkowa uczta




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.