Powoli trzeba zużywać ubiegłoroczne przetwory. Dziś w oko wpadły mi ogórki w słoikach. Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze.
Składniki:
ok. 50 ml kaszy jaglanej
4 szklanki wody
marchew
kawałek selera korzeniowego
liść lubczyku
kilka liści pietruszki
ok. szklanki ogórków ze słoika
pieprz
- Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach (do momentu, gdy woda przestanie być mętna).
- Zalać wodą i ustawić na ogniu.
- Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień.
- Marchew i seler obrać. Pokroić w kostkę i dodać do kaszy, gdy zmięknie.
- Gotować do miękkości warzyw i kaszy.
- Wrzucić lubczyk i ogórki. Gotować jeszcze ok. 3 minut.
- Doprawić do smaku pieprzem.
- Po wyłączeniu palnika dodać jeszcze posiekają natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.