niedziela, 19 kwietnia 2015

Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną

Powoli trzeba zużywać ubiegłoroczne przetwory. Dziś w oko wpadły mi ogórki w słoikach. Aby zupa była bardziej treściwa, dodałam kaszę jaglaną. Jeśli zupa zostanie na później, dolać wodę przed jej podgrzaniem, bo kasza sporo jej jeszcze nabierze.




Składniki:



ok. 50 ml kaszy jaglanej
4 szklanki wody
marchew
kawałek selera korzeniowego
liść lubczyku
kilka liści pietruszki
ok. szklanki ogórków ze słoika
pieprz

  1. Kaszę jaglaną opłukać w kilku wodach (do momentu, gdy woda przestanie być mętna).
  2. Zalać wodą i ustawić na ogniu.
  3. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień.
  4. Marchew i seler obrać. Pokroić w kostkę i dodać do kaszy, gdy zmięknie.
  5. Gotować do miękkości warzyw i kaszy.
  6. Wrzucić lubczyk i ogórki. Gotować jeszcze ok. 3 minut.
  7. Doprawić do smaku pieprzem.
  8. Po wyłączeniu palnika dodać jeszcze posiekają natkę pietruszki.

Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.