sobota, 25 kwietnia 2015

Przekąska: Kotlety marchewkowo-selerowe


Co zrobić z warzywami, gdy najwyższy czas je zużyć lub trzeba je wykorzystać, by się nie zmarnowały? Można zrobić warzywne kotlety mielone :) Składniki są absolutnie dowolne. Do tego ulubione przyprawy, trochę przerzucania z ręki na rękę i na patelnię ;)



Składniki (na 6 kotletów):
duży seler korzeniowy
2 marchewki
2 małe jajka
gruba kromka chleba bez skórki
płaska łyżeczka czerwonej czubrycy
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki suszonego czosnku
sól
pieprz
olej

  1. Seler obrać i pokroić na duże kawałki. Ugotować w osolonej wodzie.
  2. Odcedzić i ostudzić.
  3. Marchewki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Chleb pokroić w grubą kostkę.
  5. Marchew i chleb rozdrobnić w malakserze. 
  6. Dorzucić seler. Rozdrobnić.
  7. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać.
  8. Mokrymi rękoma formować z masy kotlety.
  9. Smażyć na złoto-brązowy kolor.
  10. Podawać z dipem o zdecydowanym smaku, np. z pesto.



Marchewkowy zawrót głowyMarchewkowy zawrót głowy


Jakubiak lokalnie
https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...