Chleb na zakwasie dziś zarobiony może być upieczony dopiero jutro. Dlatego pomyślałam o upieczeniu bułek, które będą gotowe do zabrania jutro rano do pracy. Będę mogła pospać pół godzinki dłużej :) Nadzienie jest kwestią całkowitego eksperymentu. Planowałam ser z dodatkami. Okazało się, że dodałam do niego zbyt duże jajko i trzeba było całą masę czymś zagęścić. Stąd dodatek amarantusa. Do tego smakowite jagody goji i aromat posiekanej melisy cytrynowej. Tej masy wystarczyło na połowę ciasta, więc resztę posmarowałam powidłami śliwkowymi bez cukru.
Składniki:
Ciasto
480 g mąki pszennej (użyłam typu 480)
jajko
8 g cukru waniliowego
6 łyżeczek cukru
ok. 150 ml ciepłego mleka
2 łyżki miękkiego masła
7 g suszonych drożdży
szczypta soli
- Mąkę wymieszać z drożdżami i solą.
- Jajko roztrzepać widelcem z cukrem i cukrem waniliowym.
- Dodać masło. Wymieszać.
- Jaja z masłem dodać do mąki. Wymieszać.
- Wyrabiać ciasto ręką, dolewając stopniowo mleko. Zagnieść ciasto na gładką masę.
- Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.
Nadzienie (wystarcza na połowę ciasta; drugą połowę posmarowałam powidłami śliwkowymi)
100 g serka śmietankowego
jajko (małe!)
6 łyżek amarantusa ekspandowanego
2-3 łyżeczki cukru
garść jagód goji
2 łyżki posiekanej melisy cytrynowej
- Roztrzepać jajko z cukrem.
- Dodać serek. Wymieszać na jednolitą masę.
- Dodać amarantus i melisę. Wymieszać.
- Dosypać jagody goji. Wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny.
Po wyrośnięciu ciasto wyrobić ponownie i rozwałkować na grubość ok. 3-5 mm.
Rozprowadzić nadzienie serowe na cieście. Warstwa powinna być cienka, by się nie wylewała po pokrojeniu.
Jeśli używamy dżemu lub powideł, trzeba rozprowadzić je w miarę równomiernie i cienko. Ja przesadziłam z grubością ;)
Złożyć ciasto na 3, jak pokazuje zdjęcie.
Pokroić na kawałki o szerokości ok. 6 cm. Przekręcić w połowie i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec w temp. 180 stopni C. ok. pół godziny.
Bułki dodaję do kwietniowej listy wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Zapach chleba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.