piątek, 24 lutego 2023

Bułki nocne

Gdy wiem, że przede mną nieco luźniejszy dzień i leniwe przedpołudnie, rezygnuję z pieczenia chleba na korzyść bułek. Lubię zagniatać je wieczorem, by wyrastały i dojrzewały całą noc. W zamian nad ranem mam bułki o chrupiącej skórce i cudownie pachnące mieszkanie 😊😋




Składniki (na 8 bułek):

400 g mąki pszennej typ 630 
100 g mąki pszennej razowej typ 2000 
20 g drożdży 
pół łyżeczki cukru 
20 ml ciepłej wody
łyżeczka soli 
270 ml wody 
40 g miękkiego masła 

  1. W misce wymieszać mąki.
  2. Utworzyć w nich dołek.
  3. Brzeg dołka posypać solą.
  4. Do środka wkruszyć drożdże. Posypać je cukrem. Dolać 20 ml ciepłej wody i widelcem wymieszać drożdże z cukrem, wodą i odrobiną mąki. Pozostawić do namnożenia drożdży.
  5. Gdy drożdże ruszą, dolać 250 ml wody i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli okaże się, że wody jest za mało, dolać więcej. Ilość wody uwarunkowana jest wilgotnością mąki i mieszkania.
  6. Na koniec dodać miękkie masło. Wyrobić masę na gładko.
  7. Przykryć ściereczką i odstawić na noc.
  8. Rano dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  9. Przygotować miseczkę z wodą.
  10. Ponownie wyrobić ciasto.
  11. Rękoma zanurzanymi w wodzie uformować 8 bułek. Ułożyć je na blasze.
  12. Bułki odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  13. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C.
  14. Gdy piekarnik się nagrzeje, bułki ponacinać na wierzchu.
  15. Wstawić blachę z bułkami do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 220℃ i piec 18 minut.
  16. Po upieczeniu bułki powinny wydawać głuchy dźwięk, gdy uderzy się je od spodu.




-----
Podobne:


Domowa Piekarnia

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.