Graffe / graffere to pyszne neapolitańskie oponki, które długo utrzymują świeżość. Można je formować na różne sposoby, o czym piszę na dole postu. Niezależnie od sposobu formowania łączy je jedno - dodatek gotowanych ziemniaków, które powodują, że graffere nie wysychają szybko i są równie smaczne następnego dnia. Tylko kto by czekał na ich pałaszowanie do następnego dnia? 😉😋😀
420 g ziemniaków (masa przed obraniem)
70 ml mleka
640 g mąki pszennej typ 650 + mąka podsypania blatu
20 g drożdży
70 g cukru
40 g masła
2 jajka
2 łyżki spirytusu
pomarańcza
sól
olej do smażenia (prawie litr)
cukier puder
- Ziemniaki, obrać, wypłukać, zalać zimną wodą i zagotować. Dodać pół łyżeczki soli i gotować do miękkości. Następnie odcedzić i zostawić do lekkiego ostygnięcia.
- Podgrzać mleko i roztopić masło w osobnych rondelkach.
- Pomarańczę dobrze wyszorować, a następnie zalać wrzątkiem i osuszyć.
- Ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę do miski.
- Do ziemniaków dodać mąkę. W środku utworzyć wgłębienie. Wkruszyć do środka drożdże, posypać łyżeczką cukru i wlać połowę mleka. We wgłębieniu wymieszać widelcem drożdże z cukrem i mlekiem. Odstawić do namnożenia.
- Gdy drożdże "urosną", dodać resztę cukru, rozbełtane jajka, skórkę startą z pomarańczy i spirytus.
- Ciasto dokładnie wyrobić.
- Na koniec dodać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagnieść. Podzielić na dwie części i każdą z nich rozwałkować na grubość ok. 2 cm. Z ciasta wykrawać krążki za pomocą szklanki. W środku wyciąć krążki kieliszkiem.
- Oponki odkładać na ściereczkę, by wyrastały (przynajmniej 30 minut).
- Resztki ciasta zagniatać ponownie, rozwałkowywać i wycinać. I tak do zużycia ciasta.
- Wyrośnięte graffere smażyć w głębokiej patelni lub gęsiarce na rozgrzanym oleju z obu stron. Następnie wykładać na ręcznik papierowy.
- Wyłożyć na paterę i oprószyć cukrem pudrem.
Powyżej opisałam najlepszy moim zdaniem sposób formowania graffere. Można też odrywać jednakowe kawałki ciasta, chwilę formować w dysk, następnie robić palcem dziurkę w środku i kręcić na czystym palcu, by otwór się powiększył. Mnie ten sposób nie odpowiada, bo trudno uformować ciasto na równą grubość, co potem sprawia, że graffere nierówno się smażą.
-----
Podobne:
bardzo lubię
OdpowiedzUsuńnie dziwię się - są pyszne 😋
Usuń