W ten weekend postanowiłam dołączyć do grupy, która od pewnego czasu wypieka różne smakowitości na śniadanie. Na ten tydzień cyklu wypiekanie na śniadanie został zaproponowany przepis z bloga Poproszę dokładkę na wytrawne bułeczki ziemniaczane podawane na Węgrzech jako przekąska do piwa. Bułeczki mają charakterystyczny wygląd oraz chrupiącą skórkę i miękki miąższ.
Składniki (na 20 pogaczy):
300 g surowych ziemniaków
500 g mąki pszennej (użyłam typ 750)
2 łyżki smalcu (użyłam masła)
200 ml mleka
20 g świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
- Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać, a następnie przepuścić przez praskę.
- W garnuszku podgrzać mleko, następnie rozpuścić w nim drożdże z cukrem. Odstawić na chwilę, aż drożdże rozpoczną pracę.
- Do ziemniaków wsypać mąkę, sól i dodaj smalec/masło. Zagniatać, stopniowo dolewając zaczyn z drożdży. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto ponownie lekko zagnieść, a następnie rozwałkować na gruby placek ok. 2 cm grubości. Przyznaję, że wolałam rozpłaszczyć ciasto rękoma.
- Tak przygotowane ciasto naciąć nożem w kratkę.
- Za pomocą szklanki zanurzanej co jakiś czas w mące wycinać kółka i przekładać je na blachę.
- Resztki ciasta ponownie zagnieść, ponownie naciąć i wycinać bułeczki, aż do wykorzystania całości ciasta.
- Włączyć piekarnik na 190 stopni C. na program pieczenie góra/dół.
- Gotowe bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem i dać im jeszcze chwilę na podrośnięcie.
- Piec ok. 20-30 minut, aż zrobią się złociste.
Bułeczki można podawać jako przekąska do wina lub piwa, ale mogą też stanowić bazę na kanapki. Dzięki ziemniakom dosyć długo pozostają świeże.
Ale cudne Ci się wypiekły :-) Dziękuję że wzięłas udział w wypiekaniu :-)
OdpowiedzUsuńTo właśnie zdjęcie na Twoim blogu spowodowało, że dołączyłam i upiekłam! :)
Usuń