sobota, 2 marca 2019

Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby

Nadszedł czas na sprzątanie lodówki i wykorzystanie różnych resztek ze spiżarni. Trochę groszku mielonego i zapomniany ziemniak stały się podstawą dwóch różnych wegetariańskich dań: bezglutenowych placuszków oraz kilku cannelloni znalezionych w szafce. 




Składniki (na 5 cannelloni i 6 placków):

Masa ziemniaczano-groszkowa
100 g mrożonego groszku
duży ziemniak
sól
pieprz
łyżeczka czosnku niedźwiedziego

Cannelloni
5 dużych rurek cannelloni
masa ziemniaczano-groszkowa
6 pieczarek
cebula
łyżka masła

Placki
masa ziemniaczano-groszkowa
szalotka lub mała cebula
olej do smażenia


  1. Ziemniaka obrać, opłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Wyjąć z wody, przecisnąć przez praskę i ostudzić.
  2. Groszek wrzucić na osolony wrzątek. Blanszować ok. 2 minut. Odcedzić i zostawić do ostudzenia, a potem zmiksować blenderem ręcznym razem z czosnkiem niedźwiedzim.
  3. Ziemniaka wymieszać z groszkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  4. Nafaszerować cannelloni masą ziemniaczano-groszkową, ułożyć w naczyniu do zapiekania.
  5. Do naczynia dodać opłukane i pokrojone na połówki pieczarki, pokrojoną na ćwiartki cebulę i łyżkę masła pokrojonego w kawałki. Posolić
  6. Do naczynia wlać ciepłą wodę, by sięgała do połowy cannelloni. Obrócić w niej rurki.
  7. Przykryć naczynie folią aluminiową i piec ok. 20 minut w temperaturze 200 stopni C. W połowie czasu przekręcić cannelloni.
  8. W czasie pieczenia cannelloni usmażyć placki:
  9. Szalotkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy ziemniaczano-groszkowej. Wymieszać.
  10. Na patelni rozgrzać olej. Wykładać po łyżce masy i formować okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu.
  11. Połowę upieczonych pieczarek zmiksować w blenderze z kawałkami cebuli i sosem powstałym w naczyniu do zapiekania. Sos doprawić solą i pieprzem.
  12. Placki i rurki podawać z sosem pieczarkowym i połówkami pieczonych papryk.
  13. Do cannelloni świetnie pasuje surówka typu coleslaw.



Jeśli masz ciekawy przepis na wykorzystanie nasion roślin strączkowych i chcesz się nim podzielić, dołącz do trzeciej edycji mojej akcji kulinarnej "Nasiona roślin strączkowych". Szczegóły po kliknięciu na poniższy baner.

https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2019/01/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html
Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.