Co zrobić na obiad lub ciepłą przekąskę, gdy cukinia rośnie na potęgę, a warzywnik bogaty w różności? Dziś zapraszam na łatwy, bezglutenowy, domowy i wegetariański fast food obfity w przeróżne warzywa. Tym razem nie podaję składniki bez proporcji, bo wszystko zależy od wielkości blachy i wielkości cukinii. Dodatki włożone do środka mogą być różne, w zależności od tego, co mamy pod ręką lub w ogródku.
duża, ale młoda cukinia
grana padano lub inny ser dojrzewający
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany
Dodatki:
łyżeczka serka do smarowania
pomidorki koktajlowe
czerwona papryka
seler naciowy
cebula
rukola
- Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
- Włączyć piekarnika na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
- Na papier zetrzeć cienką warstwę sera.
- Na serze ułożyć obok siebie cienkie plastry cukinii pokrojonej wzdłuż.
- Cukinię posypać solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
- Posypać cukinię świeżo startym serem.
- Włożyć blachę na górną półkę piekarnika i piec 25 minut po obniżeniu temperatury do 210℃.
- W czasie pieczenia cukinii przygotować: paprykę pokrojoną w paski, obrane łodygi selera naciowego, cebulę pokrojoną w piórka.
- Wyjąć cukinię z piekarnika.
- Posmarować jeden jej koniec serkiem. Ułożyć na nim dodatki.
- Za pomocą papieru zwinąć cukinię w roladę.
- Ciepłą roladę pokroić ostrym nożem.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.