sobota, 19 lipca 2025

Bezglutenowa, pieczona rolada z cukinii

Co zrobić na obiad lub ciepłą przekąskę, gdy cukinia rośnie na potęgę, a warzywnik bogaty w różności? Dziś zapraszam na łatwy, bezglutenowy, domowy i wegetariański fast food obfity w przeróżne warzywa. Tym razem nie podaję składniki bez proporcji, bo wszystko zależy od wielkości blachy i wielkości cukinii. Dodatki włożone do środka mogą być różne, w zależności od tego, co mamy pod ręką lub w ogródku.




Składniki:
duża, ale młoda cukinia
grana padano lub inny ser dojrzewający
sól
pieprz
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany

Dodatki:
łyżeczka serka do smarowania
pomidorki koktajlowe
czerwona papryka
seler naciowy
cebula
rukola

  1. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Włączyć piekarnika na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
  3. Na papier zetrzeć cienką warstwę sera.
  4. Na serze ułożyć obok siebie cienkie plastry cukinii pokrojonej wzdłuż.
  5. Cukinię posypać solą, pieprzem, słodką papryką i granulowanym czosnkiem.
  6. Posypać cukinię świeżo startym serem.
  7. Włożyć blachę na górną półkę piekarnika i piec 25 minut po obniżeniu temperatury do 210℃.
  8. W czasie pieczenia cukinii przygotować: paprykę pokrojoną w paski, obrane łodygi selera naciowego, cebulę pokrojoną w piórka.
  9. Wyjąć cukinię z piekarnika.
  10. Posmarować jeden jej koniec serkiem. Ułożyć na nim dodatki.
  11. Za pomocą papieru zwinąć cukinię w roladę.
  12. Ciepłą roladę pokroić ostrym nożem.







-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.