Póki jest bób, trzeba z niego korzystać i przygotowywać dania z jego udziałem. Wystarczy kilka dodatków i mamy gotową, pyszną sałatkę. U mnie dziś w pięknie pachnącej wersji wegańskiej 😋, którą można potraktować jako główne danie w taki upał jak wczoraj czy zapowiadany na dziś.
pół selera korzeniowego
500 g bobu
10-15 pomidorków koktajlowych
pół awokado
łyżka koperku
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek dobrego oleju np. rzepakowego lub lnianego
sól
pieprz
olej do smażenia
- Obrany seler pokroić w kostkę. Obsmażyć na średnio rozgrzanym oleju tak, by seler zmiękł i nabrał ładnego brązowego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
- W garnku zagotować ok. litra wody z 2 łyżeczkami soli. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Można użyć w łupinach lub bez nich. To kwestia upodobań.
- Wrzucić przepłukany bób na wrzątek. Gotować do miękkości, ale tak, by bób nie stracił zielonego koloru w środku, czyli ok. 3 minut. Czas gotowania zależy od mocy palnika.
- Pomidorki pokroić na połówki.
- Awokado obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Doprawi do smaku pieprzem i solą.
------
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.