piątek, 4 lipca 2025

Wegańska sałatka z bobem

Póki jest bób, trzeba z niego korzystać i przygotowywać dania z jego udziałem. Wystarczy kilka dodatków i mamy gotową, pyszną sałatkę. U mnie dziś w pięknie pachnącej wersji wegańskiej 😋, którą można potraktować jako główne danie w taki upał jak wczoraj czy zapowiadany na dziś.




Składniki
:

pół selera korzeniowego
500 g bobu
10-15 pomidorków koktajlowych
pół awokado
łyżka koperku
2 łyżki soku z cytryny
4-5 łyżek dobrego oleju np. rzepakowego lub lnianego
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Obrany seler pokroić w kostkę. Obsmażyć na średnio rozgrzanym oleju tak, by seler zmiękł i nabrał ładnego brązowego koloru. Odsączyć na ręczniku papierowym.
  2. W garnku zagotować ok. litra wody z 2 łyżeczkami soli. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Można użyć w łupinach lub bez nich. To kwestia upodobań.
  3. Wrzucić przepłukany bób na wrzątek. Gotować do miękkości, ale tak, by bób nie stracił zielonego koloru w środku, czyli ok. 3 minut. Czas gotowania zależy od mocy palnika.
  4. Pomidorki pokroić na połówki.
  5. Awokado obrać ze skórki i pokroić na kawałki.
  6. Wszystkie składniki wymieszać.
  7. Doprawi do smaku pieprzem i solą.

------
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.