Zrobiło się cieplej i cukinia zaczęła się zawiązywać i szybko rosnąć. Obiady obfitują więc w to cenne warzywo. Ale żeby nie było nudno, ciągle wymyślam nowe przepisy. Oto jeden z nich na bezglutenowe, pieczone placki z cukinii. Podczas pieczenia w mieszkaniu niesamowicie pachnie, więc niech Was nie kusi zbyt wczesna chęć wyjęcia ich z piekarnika 😉
🥒 3 jajka
🥒 100 g grana padano
🥒 ząbek czosnku
🥒 2 liście natki pietruszki
🥒 gałązka świeżej bazylii
🥒 sól
🥒 pieprz
- Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórą, ale bez waty) wprost do durszlaka.
- Posolić, wymieszać i odstawić na kwadrans, by puściła sok.
- Piekarnik włączyć na pieczenie góra/ dół na 200°C.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Grana padano zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Cukinię odcisnąć z soku. Umieścić w misce.
- Do cukinii dodać jajka, 1/3 grana padano, posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę rozdzielić na 9 części I uformować z niej placki. Nie przejmować się, że płyn się będzie rozlewał. To jajka z serem, więc się zapiecze.
- Każdy placek posypać resztą grana padano.
- Piec 25-30 minut.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.