piątek, 18 lipca 2025

Pieczone placki z cukinii (bez glutenu)

Zrobiło się cieplej i cukinia zaczęła się zawiązywać i szybko rosnąć. Obiady obfitują więc w to cenne warzywo. Ale żeby nie było nudno, ciągle wymyślam nowe przepisy. Oto jeden z nich na bezglutenowe, pieczone placki z cukinii. Podczas pieczenia w mieszkaniu niesamowicie pachnie, więc niech Was nie kusi zbyt wczesna chęć wyjęcia ich z piekarnika 😉




Składniki: 🥒 duża cukinia 
🥒 3 jajka 
🥒 100 g grana padano 
🥒 ząbek czosnku 
🥒 2 liście natki pietruszki 
🥒 gałązka świeżej bazylii 
🥒 sól 
🥒 pieprz 

  1. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (ze skórą, ale bez waty) wprost do durszlaka.  
  2. Posolić, wymieszać i odstawić na kwadrans, by puściła sok. 
  3. Piekarnik włączyć na pieczenie góra/ dół na 200°C. 
  4. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  5. Grana padano zetrzeć na tarce o małych oczkach. 
  6. Cukinię odcisnąć z soku. Umieścić w misce. 
  7. Do cukinii dodać jajka, 1/3 grana padano, posiekane zioła i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  8. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 
  9. Masę rozdzielić na 9 części I uformować z niej placki. Nie przejmować się, że płyn się będzie rozlewał. To jajka z serem, więc się zapiecze. 
  10. Każdy placek posypać resztą grana padano. 
  11. Piec 25-30 minut.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.