piątek, 3 lipca 2020

Placki z cukinii i marchewki

Placki z warzyw należą do moich ulubionych dań obiadowych, szczególnie jeśli w ich składzie znajduje się cukinia. To warzywo, które jest bardzo uniwersalne. Można z niego przygotowywać placki podobne do ziemniaczanych, kotlety à la schabowy i różne pieczenie, czyli tzw. pasztety wegetariańskie. Świetnie zagęszcza różne sosy, więc sprawdza się np. w przygotowaniu domowego keczupu (link do wersji zdrowej i do wersji szybkiej) czy leczo. Są tacy, którzy wykorzystują te owoce do pieczenia ciast (mnie nie powalają, więc na tym blogu przepisów nie szukajcie). Wiele wiele lat temu zrobiłam cukinię w słodkiej zalewie. Miała przypominać w smaku ananasa z puszki. Nie przypominała. Nikt z domowników nie chciał tego jeść, więc nigdy więcej nie marnowałam cukinii w ten sposób. Ale znam miłośników takiego wykorzystania 😊 Dziś przyszła kolej na połączenie cukinii z marchewką w wytrawnych plackach 😋. Zapraszam 😊




Składniki:
średnia cukinia
marchew (wielkości ok. połowy cukinii)
jajko
2 łyżki mąki
pół łyżeczki mielonej kozieradki
płaska łyżeczka suszonego majeranku
pół łyżeczki pieprz ziołowy
sól
olej do smażenia

  1. Cukinię (razem ze skórą) i obraną marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Do warzyw dodać pieprz ziołowy, kozieradkę i majeranek lub inne ulubione przyprawy. Całość doprawić do smaku solą.
  3. Całość odstawić na ok. 10 minut. W tym czasie cukinia puści sok.
  4. Do masy dodać jajko i łyżkę mąki. Drugą łyżkę mąki dodawać stopniowo, bo warzywa nadal będą puszczać swoje soki.
  5. Placki smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o średniej mocy.





3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie placuszki. Super wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam placki z cukinii. Dobrze, że przyszedł na nią sezon :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.