środa, 18 marca 2015

Zielone naleśniki z jarmużem, makrelą i gorgonzolą

Ostatni pojemnik rozdrobnionego szpinaku z własnej uprawy postanowiłam wykorzystać jako farsz do naleśników. A gdy przyszło do smażenia, wrzuciłam trochę szpinaku do ciasta i wyszły zielone naleśniki :)




Składniki (na 16 placków smażonych na patelni o średnicy ok. 23 cm):


10 czubatych łyżek mąki pszennej
3 jajka
łyżeczka soli
2 łyżki rozdrobnionego i rozmrożonego szpinaku
woda i mleko (w proporcji 1:2); w sumie ok. 3 szklanek
ok. 2 łyżek oleju


Mąkę wymieszać z solą i jajkami. Wlać mleko (ok. szklanki). Powoli dolewać wodę i wyrabiać ciasto sztywną trzepaczką do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać olej i wymieszać.
Smażyć naleśniki z obu stron.

Propozycja farszu:
zblanszowane 3 liście zielonego jarmużu
wędzona makrela bez ości
środkowe liście selera naciowego
pół cebuli
ok. 50 g gorgonzoli
gałka muszkatołowa















Składniki farszu układać na jednym brzegu placka. Zawijać do środka brzegi i zwijać.











Swoje naleśniki z farszem podgrzałam na patelni. I podałam z kiełkami rzodkiewki.




Zielono mi!Zielono mi!



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.