Łatwy przepis na zachowanie smaku i aromatu świeżego kopru. Teraz jest idealny czas na przygotowanie zapasu koperku do późnojesiennych i zimowych potraw. Suszony koperek nie dorasta temu do pięt :)
Składniki:
koper bez zawiązanych kwiatów
Koper porządnie opłukać. Najlepiej najpierw zanurzyć go w misce z wodą i zostawić na ok. 15 minut, by piach opadł na dno. Potem jeszcze na wszelki wypadek spłukać bieżącą wodą.
Jeśli na koprze widzimy pojedyncze mszyce (jeśli jest ich więcej, odradzam przygotowanie zapasu), najpierw trzymamy koper w wodzie z octem przez ok. 15-20 minut. Potem płuczemy w kilku wodach.
Po wypłukaniu rozkładamy koper na ściereczce lub ręczniku papierowym, aby całkowicie wysechł. Musi być suchy, bo w przeciwnym wypadku się popsuje po kilku wyjęciach z zamrażarki.
Kroimy koper według uznania i wkładamy do suchego słoiczka. Zakręcamy i wkładamy do zamrażarki.
Wyjmujemy, gdy np. najdzie nas ochota na zapach i smak świeżego koperku :)
Lubię koperek. Dzięki za przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się przyda :) Pozdrawiam
Usuńbardzo lubie koperek do rosolu dziekuje za przepis i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńa ja do ryb :) Pozdrawiam
UsuńPierwszy raz skorzystam z Pani przepisu.Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńCiekawy sposób wypróbuję 😋 pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńSposób latami stosowany. Polecam :) Pozdrawiam
UsuńTylko to co widać w pojemniku to jest pietruszka a nie koper.
OdpowiedzUsuń😂😂😂 proszę spojrzeć dokładnie na zdjęcie. To zdecydowanie koper! Na pietruszkę mam inny patent.
UsuńŚwietnie przechowuje się w plastikowych pojemniczkach,oczywiście w zamrażarce.
OdpowiedzUsuńTam, gdzie to możliwe, unikam plastiku. Słoikowi nie grozi pęknięcie w zamrażarce, bo nie ma w nim płynu.
Usuńtak samo robię z natką pietruszki i selera
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
Usuń