Jakiś czas temu podałam tutaj przepis na chleb z trawą żubrową. Dziś proponuję upiec z nią szynkę.
Składniki:
mięso od szynki (kulka)
3 źdźbła trawy żubrowej
3-4 liście laurowe
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz mielony
- Mięso związać mocno białym sznurkiem z przeznaczeniem do kulinariów. Związanie musi być tym bardziej mocne, jeśli mięso nie jest zwartą kulką.
- Mięso polać sosem sojowym, a następnie posypać przyprawami i obłożyć liśćmi i trawą żubrową.
- Odstawić pod przykryciem na kilka godzin do lodówki.
- Mięso zapakować w folię aluminiową i piec ok. 40 minut, do momentu gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty i bezbarwny sos.
- Szynkę odstawić na ok. 20 minut nadal zapakowaną w folię.
- Po upływie tego czasu wyjąć szynkę na talerz i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Sos zlać i zachować do innych celów (np. do przygotowania pasztetu/wątrobianki na kanapki bez pieczenia).
- Przed podaniem usunąć trawę żubrową, liście laurowe i sznurek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.