wtorek, 9 czerwca 2015

Truskawki z czekoladą i miętą na kuskusie

Truskawki z czekoladą i miętą to idealne połączenie. Każdy ze składników tego trio pasuje do innego. Aby danie było bardziej pożywne, proponuję połączyć je z kaszą. Jeśli wykorzystamy kuskus, mamy dodatkowy atut tej potrawy - wykonanie w mgnieniu oka :)




Składniki:



pół szklanki kuskusu
pół szklanki wrzątku

kilka truskawek (+ 3 do dekoracji)
łyżka cukru trzcinowego
4-5 liści mięty (u mnie bardzo duże liście mięty omszonej)
odrobina gorzkiej czekolady (u mnie 99%)


Kuskus zalać wrzątkiem, zamieszać i przykryć.
Truskawki wrzucić do rondla i podgrzać, by puściły sok i zmiękły.
Miętę pokroić na paseczki.
Ciepłe truskawki wymieszać z cukrem i częścią mięty. Dodać kuskus i wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżymi truskawkami. Posypać resztą mięty. A na całość zetrzeć czekoladę (jej ilość to kwestia gustu).
Podawać ciepłe.



Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Milion Smaków Truskawek - druga edycja

Zainspiruj się kaszą! III edycja




4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.