Truskawki z czekoladą i miętą to idealne połączenie. Każdy ze składników tego trio pasuje do innego. Aby danie było bardziej pożywne, proponuję połączyć je z kaszą. Jeśli wykorzystamy kuskus, mamy dodatkowy atut tej potrawy - wykonanie w mgnieniu oka :)
Składniki:
pół szklanki kuskusu
pół szklanki wrzątku
kilka truskawek (+ 3 do dekoracji)
łyżka cukru trzcinowego
4-5 liści mięty (u mnie bardzo duże liście mięty omszonej)
odrobina gorzkiej czekolady (u mnie 99%)
Kuskus zalać wrzątkiem, zamieszać i przykryć.
Truskawki wrzucić do rondla i podgrzać, by puściły sok i zmiękły.
Miętę pokroić na paseczki.
Ciepłe truskawki wymieszać z cukrem i częścią mięty. Dodać kuskus i wymieszać.
Przełożyć na talerz. Udekorować świeżymi truskawkami. Posypać resztą mięty. A na całość zetrzeć czekoladę (jej ilość to kwestia gustu).
Podawać ciepłe.
kuskus na słodko uwielbiam!
OdpowiedzUsuńja tez :)
UsuńPyszna propozycja! Dziękuję za udział w akcji 'Zainspiruj się kaszą!' :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Cała przyjemność po mojej stronie :)
Usuń