Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza. Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało placek podobny do bliniarza. Postanowiłam upiec i porównać smaki.
Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm:
2 kg dużych ziemniaków
duża cebula
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
10 dag kiełbasy wiejskiej
10 dag wędzonego boczku
ewentualnie: masło
- Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie.
- Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy.
- Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kaszę manną i kiełbasę pokrojoną na półtalarki.
- Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę.
- Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
- Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił.
W Lubelskim też dawniej królowała babka ziemniaczana :) piecze się ją i teraz, ale chyba jest trochę wyższa niż Twój tarciuch i mniej w niej mięska. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńczyli okazuje się, że wytrawne ciasto ziemniaczane piecze się w jeszcze jednym regionie Polski :)
Usuń