niedziela, 8 października 2017

Tarciuch

Podlasie ma swoją babkę ziemniaczaną, w okolicach Częstochowy piecze się kućmok, w okolicach Opoczna i Odrzywołu - bliniarza. Wszystko to ciasta ziemniaczane z surowych ziemniaków tartych jak na placki ziemniaczane. Jakież było moje zdziwienie, gdy przeglądając broszurę "Opoczyńskie jadło" wydaną przez Urząd Miasta i Gminy Opoczno, natknęłam się na przepis na tarciucha z Sitowej, wsi w okolicach Opoczna. Zdjęcie przedstawiało placek podobny do bliniarza. Postanowiłam upiec i porównać smaki.




Składniki (na blachę o wymiarach (22 x 34) cm:

2 kg dużych ziemniaków
duża cebula
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
sól
pieprz
10 dag kiełbasy wiejskiej
10 dag wędzonego boczku
ewentualnie: masło

  1. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce z zadziorami. Ewentualnie osączyć na sicie.
  2. Boczek podsmażyć. Wyłożyć na dno blachy.
  3. Do ziemniaków dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajka, kaszę manną i kiełbasę pokrojoną na półtalarki.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Masę ziemniaczaną przełożyć na blachę.
  6. Piec ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
  7. Na wierzch można położyć wiórki masła, by tarciuch szybciej się zrumienił.


Kuchnia krajów słowiańskich 2017

2 komentarze:

  1. W Lubelskim też dawniej królowała babka ziemniaczana :) piecze się ją i teraz, ale chyba jest trochę wyższa niż Twój tarciuch i mniej w niej mięska. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czyli okazuje się, że wytrawne ciasto ziemniaczane piecze się w jeszcze jednym regionie Polski :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.