niedziela, 3 marca 2019

Pieczony królik ziołowy

Przepisów na dania z królika na tym blogu opublikowałam wiele, ale wciąż mam kolejne pomysły do wykorzystania. Dzisiejszy królik jest soczysty i bardzo aromatyczny. Dodatek ziół okazał się strzałem w dziesiątkę 🎯 Przygotowywałam, by uczcić ostatnie wygrane w dwóch konkursach 🏆 




Składniki:


tusza królicza podzielona na 5 części
4 łyżki oleju
łyżeczka suszonego rozmarynu
łyżka suszonego majeranku
pół łyżeczki sumaka
sól
pieprz czarny
łyżeczka suszonych płatków czosnku


  1. Królika obtoczyć w oleju, posolić z obu stron, a następnie oprószyć przyprawami również z obu stron i obłożyć płatkami czosnku.
  2. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. W połowie czasu obrócić mięso.
  3. Formę z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni C. Po pół godzinie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. i piec jeszcze ok. godziny. Zdjąć folią aluminiową, polać mięso sosem z formy i dopiekać królika jeszcze kwadrans.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.