Dwa tygodnie temu jadłam pyszną tartę z serami (E. - dziękuję 😊) i zainspirowana tamtą postanowiłam zrobić podobną. Dla koloru dodałam zielony groszek. O tej porze roku używam groszku mrożonego. Jest wygodny w użyciu i ma piękny kolor, idealnie współgrający z dzisiejszą pogodą.
Składniki (na formę o średnicy 23 cm):
Ciasto
200 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki wody
2 łyżki oleju
Farsz
200 g fety
250 g ricotty
125 g brie
gruszka
200 g mrożonego zielonego groszku Hortex
2 ząbki czosnku
pół chili
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego oregano
szczypta suszonego rozmarynu
pieprz mielony
- Groszek zielony odmierzyć i przesypać do miski. Wstawić do lodówki, by wolno się rozmrażał.
- Do mąki wymieszanej z solą dodać pokrojone masło. Rozdrobnić nożem.
- Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodać 2 łyżki zimnej wody.
- Ciasto wyrobić na jednolitą masę.
- Od razu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przygotowując rant wysoki na ok. 3 cm.
- Wstawić formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C.
- Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans.
- Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem.
- Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą gruszkę. Dokładnie wymieszać.
- Masę serową wyłożyć na podpieczony blat tarty.
- Piec 15-20 minut w temperaturze 210 stopni C.
- Podawać ciepłą.
Ja nie przepadam za tartami, ale ta może mi posmakować. Spróbuję i dam znać!
OdpowiedzUsuńja też nie przepadam za tartami, więc przygotowuję je tylko od czasu do czasu; ale tarta z serami i groszkiem to naprawdę smaczne danie
Usuń