niedziela, 31 marca 2019

Tarta 3 sery z zielonym groszkiem

Dwa tygodnie temu jadłam pyszną tartę z serami (E. - dziękuję 😊) i zainspirowana tamtą postanowiłam zrobić podobną. Dla koloru dodałam zielony groszek. O tej porze roku używam groszku mrożonego. Jest wygodny w użyciu i ma piękny kolor, idealnie współgrający z dzisiejszą pogodą.




Składniki (na formę o średnicy 23 cm):

Ciasto
200 g mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
100 g zimnego masła
2 żółtka
2 łyżki wody
2 łyżki oleju

Farsz
200 g fety
250 g ricotty
125 g brie
gruszka
200 g mrożonego zielonego groszku Hortex
2 ząbki czosnku
pół chili
pół łyżeczki soli
łyżeczka suszonego oregano
szczypta suszonego rozmarynu
pieprz mielony

  1. Groszek zielony odmierzyć i przesypać do miski. Wstawić do lodówki, by wolno się rozmrażał.
  2. Do mąki wymieszanej z solą dodać pokrojone masło. Rozdrobnić nożem.
  3. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodać 2 łyżki zimnej wody.
  4. Ciasto wyrobić na jednolitą masę.
  5. Od razu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przygotowując rant wysoki na ok. 3 cm.
  6. Wstawić formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 2 godziny.
  7. Piekarnik rozgrzać do 210 stopni C.
  8. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem.
  9. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans.
  10. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem.
  11. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą gruszkę. Dokładnie wymieszać.
  12. Masę serową wyłożyć na podpieczony blat tarty.
  13. Piec 15-20 minut w temperaturze 210 stopni C.
  14. Podawać ciepłą.





Wiosenny konkurs od Matki Natury




2 komentarze:

  1. Ja nie przepadam za tartami, ale ta może mi posmakować. Spróbuję i dam znać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie przepadam za tartami, więc przygotowuję je tylko od czasu do czasu; ale tarta z serami i groszkiem to naprawdę smaczne danie

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.