W malinowym sezonie nie może zabraknąć ciasta z tymi pysznymi owocami. Ciasto, które dziś proponuję, jest bardzo łatwe do wykonania, robi się je szybko, więc świetnie nadaje się na deser w ciągu tygodnia. Po ok. godzinie uzyskuje się niezwykle pachnące, wilgotne w środku i kruche z zewnątrz ciacho. Polecam! 😊
Ważna informacja:
jajka, maślanka i olej muszą mieć podobną temperaturę, by się nie zważyły podczas miksowania.
Składniki (na formę (36 x 23) cm):
Ciasto
300 ml maślanki
3 jajka
1/2 szklanki oleju
220 g (szklanka) cukru
10 g cukru waniliowego
430 g (ok. 3 szklanek) mąki pszennej tortowej
11 g (ok. 2 łyżeczek) proszku do pieczenia
Kruszonka
130 g mąki pszennej
100 g brązowego cukru
100 g miękkiego masła
łyżeczka cukru waniliowego
ok. 300 g malin
- Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą najpierw widelcem, a potem ręką, by powstały grudki. Odłożyć do lodówki.
- Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- Nastawić piekarnika na 180 stopni C.
- W misce wymieszać mąkę tortową, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia.
- W wysokiej misce zmiksować ze sobą jajka, maślankę i olej na jednolitą masę.
- Do miski z mokrymi składnikami wsypywać mieszankę suchych składników i miksować na jednolitą masę (na małych obrotach). Nie miksujcie zbyt długo, by ciasto po upieczeniu nie opadło.
- Ciasto wyłożyć do formy.
- Na wierzchu ciasta ułożyć owoce, a na nie wyłożyć grudki kruszonki.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok. 50 minut do "suchego patyczka".
- Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. Dopiero po całkowitym ostudzeniu usunąć papier.
Maliny to coś za co dałabym się pokroić, ciasto wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji kulinarnej ,,Łakocie z domowego zacisza"
http://smilingshrimp.blogspot.com
Aż tak bardzo je lubisz?
UsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńNie robiłam ciasta z kruszonka od wieków.
Chyba trzeba będzie wypróbować...
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Polecam :) Dzieci mogą miksować, bo zazwyczaj to lubią. Pewnie trzeba będzie tylko przypilnować, by tego miksowania nie było za dużo ;)
Usuń