Dzisiejszym przepisem otwieram tegoroczny sezon na jagody (borówkę czernicę). Pomysł na to ciasto zrodził się w mojej głowie wczoraj po zbiorze jagód. Poza tym wczorajszy jagielnik z truskawkami (przepis wkrótce) zniknął w mgnieniu oka i zostałam poproszona o kolejny. Po zmiksowaniu kaszy jaglanej z jagodami masa przybrała lawendowy kolor, więc pod wpływem impulsu dodałam kwiaty lawendy. I to był strzał w dziesiątkę! Jagielnik zyskał nie tylko oryginalny kolor, ale również bogatszy smak.
Składniki (na tortownicę o średnicy 22 cm):
szklanka (250 ml) kaszy jaglanej
1,5 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru
3 łyżki śmietany
4 kłosy kwiatów lawendy (+ kwiaty do dekoracji)
szklanka jagód (borówki czernicy)
galaretka z owoców leśnych
wrzątek
- Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do schłodzenia i lekkiego zżelowania.
- Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami.
- Do kaszy wlać pół litra wody. Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować do odparowania i wchłonięcia wody.
- Po ugotowaniu przykryć kaszę pokrywką i odstawić na kwadrans.
- Dno i ewentualnie boki tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Żelatynę zalać dwiema łyżkami wrzątku. Wymieszać, by się rozpuściła w wodzie.
- Kaszę zmiksować w malakserze na gładką masę z kwiatami z dwóch kłosów lawendy, dwiema łyżkami jagód, śmietaną, żelatyną i cukrem.
- Masę jaglaną wyłożyć do tortownicy. Wyrównać powierzchnię.
- Na masę jaglaną wysypać resztę jagód. Rozłożyć je równomiernie.
- Lekko ściętą galaretkę wyłożyć na jagody.
- Wierzch ciasta udekorować pojedynczymi kwiatkami lawendy.
- Jagielnik odstawić do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
- jagielnik wyjąć z lodówki na przynajmniej kwadrans przed podawaniem;
- jagielnik jagodowy jest ciastem, które trzeba zjeść w ciągu jednego dnia - jagody, mimo że zawierają naturalny benzoesan sodu (konserwant), nie są zbyt trwałymi owocami.
Ma fantastyczny kolor! A ten cudowny smak mogę sobie tylko wyobrażać... :)
OdpowiedzUsuńKolor dość oryginalny i rzadko goszczący na naszych talerzach ;) Nieskromnie przyznam, że smak jest wyśmienity. Polecam wypróbowanie przepisu.
Usuń