Na ten deser miałam od dawna ochotę, ale zawsze wydawało mi się, że jest przy nim zbyt dużo pracy i odkładałam na inny czas. Tymczasem to jedna z tych słodkich przekąsek, która ciekawie wygląda i nie trzeba się przy niej napracować 😊 Jest idealna do zrobienia z dziećmi. Smak można modyfikować w zależności od tego, czy chcemy coś rozgrzewającego (wersja z cynamonem), czy odświeżającego (wersja z zielonym kardamonem). Naprawdę polecam!
płat ciasta francuskiego
jabłko
40 g masła
cukier
cynamon lub kardamon
cukier puder
- Masło stopić w rondelku.
- Przygotować foremki na muffiny. Wyłożyć je papilotkami.
- Piekarni nastawić na 220 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
- Ciasto francuskie pokroić na 6 lub 8 pasków, w zależności od potrzeb i liczby foremek.
- Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie miąższ ze skórką pokroić na bardzo cienkie cząstki.
- Jabłka ułożyć wzdłuż paska ciasta tak, by końcówki plastrów jabłek zachodziły na ciasto.
- Całość posmarować roztopionym masłem, posypać szczyptą cynamonu lub kardamonu, a następnie cukrem.
- Każdy pasek zwinąć w różyczkę. Włożyć je do foremki.
- Jabłka posmarować z wierzchu resztą stopionego masła.
- Róże wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut (dla foremek silikonowych doliczyć jeszcze 5 minut).
- Upieczone róże wyjąć delikatnie z foremek.
- Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.
-----
Podobne:
Wygladają przepysznie, porywam ...2 sztuki :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
Usuń