niedziela, 19 lutego 2023

Róże z jabłek

Na ten deser miałam od dawna ochotę, ale zawsze wydawało mi się, że jest przy nim zbyt dużo pracy i odkładałam na inny czas. Tymczasem to jedna z tych słodkich przekąsek, która ciekawie wygląda i nie trzeba się przy niej napracować 😊 Jest idealna do zrobienia z dziećmi. Smak można modyfikować w zależności od tego, czy chcemy coś rozgrzewającego (wersja z cynamonem), czy odświeżającego (wersja z zielonym kardamonem). Naprawdę polecam!




Składniki (na 6-8 sztuk):
płat ciasta francuskiego
jabłko
40 g masła
cukier
cynamon lub kardamon
cukier puder

  1. Masło stopić w rondelku.
  2. Przygotować foremki na muffiny. Wyłożyć je papilotkami.
  3. Piekarni nastawić na 220 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
  4. Ciasto francuskie pokroić na 6 lub 8 pasków, w zależności od potrzeb i liczby foremek.
  5. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie miąższ ze skórką pokroić na bardzo cienkie cząstki.
  6. Jabłka ułożyć wzdłuż paska ciasta tak, by końcówki plastrów jabłek zachodziły na ciasto.
  7. Całość posmarować roztopionym masłem, posypać szczyptą cynamonu lub kardamonu, a następnie cukrem.
  8. Każdy pasek zwinąć w różyczkę. Włożyć je do foremki.
  9. Jabłka posmarować z wierzchu resztą stopionego masła.
  10. Róże wstawić do piekarnika. Zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec 30 minut (dla foremek silikonowych doliczyć jeszcze 5 minut).
  11. Upieczone róże wyjąć delikatnie z foremek.
  12. Gdy lekko ostygną posypać cukrem pudrem.







-----
Podobne:

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.