sobota, 6 listopada 2021

Bułki na kefirze z żurawiną

Dziś na śniadanie potrzebowałam szybkiego pieczywa. W takiej sytuacji pieczenie chleba na zakwasie odpada. Zdecydowanie lepiej sprawdzają się wypieki drożdżowe. W lodówce znalazłam resztkę kefiru i postanowiłam wykorzystać go do przygotowania bułek, które okazały się strzałem w dziesiątkę. Skórka jest chrupiąca, a ośródka miękka i o dobrej wilgotności. Dodatek żurawin i rozmarynu podkręcił smak bułek.




Składniki (na 9 bułek):
400 g mąki pszennej typu 650
15 g drożdży
5 g miodu
40 g ciepłej wody
8 g soli
szczypta suszonego rozmarynu
200-220 g kefiru
20 g miękkiego masła
garść suszonych żurawin


  1. Do miski przesiać mąkę. 
  2. W środku mąki zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże oraz dodać miód i wlać wodę. Wymieszać zaczyn na środku mąki widelcem i odstawić do wyrastania drożdży.
  3. Gdy drożdże wyraźnie wyrosną, dodać masło, rozmaryn i sól. Wymieszać.
  4. Dodać kefir (200 g) i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli okaże się, że ciasto potrzebuje więcej cieczy, dodać więcej kefiru. Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. 
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. 
  6. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować na kwadrat o grubości ok. 1,5 cm.
  7. Na kwadracie rozsypać żurawinę, a następnie zwinąć ciasto w wałek.
  8. Pokroić na 9 części. 
  9. Każdą z części rozpłaszczyć dłonią i odłożyć na blachę.
  10. Bułki przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. 
  11. W tym czasie włączyć piekarnik na 210 stopni C. opcja pieczenia góra/dół. 
  12. Wstawić blachę z bułkami do nagrzanego piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 190 stopni C.
  13. Piec 19 - 20 minut. 
  14. Upieczone na rumiano bułki wyjąć na kratkę, by ostygły. 



-----
Podobne:

Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.