niedziela, 22 listopada 2015

Chleb marchwiowy na zakwasie

Po upieczeniu w listopadowej piekarni Amber chleba marchwiowego Jima Laheya postanowiłam upiec podobny na zakwasie, bo jednak chleby na zakwasie cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;)






 



Składniki:


pszenny zakwas z poprzedniego wypieku (ok. 100 g) (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
500 g pszennej mąki chlebowej (typ 720) + czubata łyżka do podsypania
8 g soli kuchennej
ok. 350 ml soku z marchwi* (tym razem kupiłam)
3/4 szklanki żurawin
3/4 szklanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię)
1 łyżka nasion kminku













  1. Na godzinę lub dwie przed wyrabianiem ciasta namocz słonecznik w 3/4 szklanki wody. Nasiona powinny prawie całkowicie wchłonąć wodę.
  2. Wymieszaj w misce mąkę i sól.
  3. Dorzuć aktywny zakwas (piekę chleby często, więc ciasto z poprzedniego wypieku jest wciąż aktywne; jeśli używasz zakwasu rzadziej, do 70 g ciasta z poprzedniego wypieku dodaj 30 g mąki razowej i 30 g wody, wymieszaj, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin).
  4. Dodaj ok. 300 ml soku z marchwi.
  5. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto (zajmuje to około 2 minut; chodzi jedynie o wymieszanie składników, nie trzeba ciasta specjalnie wyrabiać). Jeśli jest zbyt gęste, dodaj więcej soku lub wody.
  6. Dodaj żurawiny i namoczony wcześniej słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem.
  7. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej.
  8. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem.
  9. Przełóż ciasto z miski na mąkę z kminkiem. Uformuj w kulę lub coś, co przypomina elipsę.
  10. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby przykryły ciasto.
  11. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do ponownego wyrośnięcia na 1-2 godziny.
  12. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy. Odstaw na kwadrans pod przykryciem.
  13. Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka" w temperaturze 190 stopni C.
  14. Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce. Upieczony chleb powinien po postukaniu go od spodu wydawać głuchy dźwięk.
  15. Zostaw do ostygnięcia.

* ilość soku zależy od wielu czynników, m. in. wilgotności mąki i wilgotności powietrza w dniu wyrabiania ciasta


 




-------
Podobne:

Chleb marchwiowy Jima Laheya
Bułki marchewkowe
Chleb marchewkowy na zakwasie



Menu dla przyszłej mamyPrezenty na Mikołajki II



6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.