niedziela, 22 listopada 2015

Chleb marchwiowy na zakwasie

Po upieczeniu w listopadowej piekarni Amber chleba marchwiowego Jima Laheya postanowiłam upiec podobny na zakwasie, bo jednak chleby na zakwasie cieszą się u mnie większym uznaniem niż drożdżowe :) Robiłam go w biegu między jednym zajęciem a drugim i zapomniałam o nagrzaniu formy i przykryciu podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;)






 



Składniki:


zakwas z poprzedniego wypieku (kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas)
500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania
niepełna łyżeczka soli kuchennej
400 ml soku z marchwi (tym razem kupiłam)
3/4 szklanki żurawin
3/4 szklanki mieszanki ziaren słonecznika (w oryginale są orzechy włoskie, z których musiałam zrezygnować ze względu na alergię)
1 łyżka nasion kminku













  1. Wymieszaj w misce mąkę i sól.
  2. Dorzuć zakwas z poprzedniego wypieku.
  3. Dodaj ok. 300 ml soku z marchwi.
  4. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką, aż powstanie mokre, lepkie ciasto, około 2 minut. Jeśli nie jest lepkie w dotyku, dodaj więcej soku lub wody.
  5. Dodaj żurawiny i słonecznik. Wymieszaj, aż się połączą z ciastem.
  6. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw na kilka godzin lub na noc, by ciasto wyrosło. Powinno być go ok. 2 razy więcej.
  7. Zwilżoną ściereczkę posyp mąką i kminkiem.
  8. Przełóż ciasto z miski na mąkę z kminkiem. Uformuj w kulę lub coś, co przypomina elipsę.
  9. Zwiąż luźno rogi ściereczki, aby pokryły ciasto.
  10. Umieść w ciepłym miejscu, bez przeciągów, do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy jego ilość jest prawie podwojona.
  11. Bardzo ostrożnie przełóż ciasto ze ściereczki – górą do dołu, do garnka lub formy.
  12. Piecz ok. 50-55 minut do "suchego patyczka".
  13. Wyjmij chleb z formy i umieść go na kratce.
  14. Zostaw do ostygnięcia.




 




-------
Podobne:

Chleb marchwiowy Jima Laheya
Bułki marchewkowe
Chleb marchewkowy na zakwasie



Menu dla przyszłej mamyPrezenty na Mikołajki II



6 komentarzy:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...