W ostatnim zagonieniu w pracy, wokół kończenia zbiorów z warzywnika i przerabiania ostatnich warzyw i owoców zaniedbałam robienie sałatek i surówek. A w gronie znajomych zostałam okrzyknięta królową sałatek ;) Dziś dzień wolny z dala od warzywnika, więc czas się poprawić :)
Składniki (na 3 porcje):
połowa główki sałaty
garść listków rukoli
u mnie jeszcze liście gorczycy sarepskiej
pół wędzonej makreli
duży pomidor (u mnie jeden z ostatnich żółtych)
chili
ćwiartka papryki
czerwona cebula
sok z cytryny
dobra oliwa z oliwek
- Sałatę i rukolę opłukać. Sałatę podzielić na mniejsze kawałki. Odwirować z wody.
- Do sałat dodać pokrojone: pomidor, paprykę i chili.
- Cebulę obrać i pokroić w cienkie kawałki lub małą kostkę. Dodać do warzyw.
- Z makreli usunąć ości i rozdrobnić. Dodać do warzyw.
- Tuż przed podaniem skropić całość sokiem z cytryny i dobrą oliwą.
Sałatka może być samodzielnym popołudniowym daniem, możemy zrobić ją do pracy na drugie śniadanie albo wykorzystać do obiadu roślinnego.
-----
Podobne:
Sałata z makrelą i pomidorkami |
Naleśniki z makrelą |
Sałata z makrelą i dressingiem musztardowym |
Witaj w sałatkowej akcji.
OdpowiedzUsuńDziękuje za pyszny przepis :-)
Kinga www.latosiowy-dom.blog.pl
Witaj :) Dziękuję :)
Usuń