sobota, 14 listopada 2015

Pęczak z pecłonkami

Pecłonki, czyli gąski zielonki lub gąski niekształtne, to późnojesienne grzyby o niesamowitym aromacie i smaku. Ja je nazywam polskimi truflami, bo czasem trzeba je wygrzebać z ziemi (historia z jednego ze zbiorów na dole postu), a jedynym sygnałem, że są w niej ukryte jest popękany wzgórek piachu. Najlepszym towarzystwem dla nich są składniki o niezbyt intensywnym zapachu.


 

Składniki (na 2 porcje):


150 ml pęczaku
mała cebula
2 szklanki pecłonek/gąsek
jalapeno lub inne chili
sól
łyżka oleju do smażenia


  1. Grzyby namoczyć w wodzie i pozostawić na ok. kwadrans, żeby odmoczony piach opadł.
  2. Wypłukać grzyby w kilku wodach, myjąc starannie kapelusze.
  3. Przełożyć na sito dla odcieknięcia wody.
  4. Pęczak wypłukać w kilku wodach, miętosząc kaszę w rękach.
  5. Gdy woda z kolejnych płukań będzie przejrzysta, wlać 350 ml wody. Zagotować. Od momentu zawrzenia wody zmniejszyć ogień. Gotować do odparowania wody. A potem trzymać pod przykryciem.
  6. W czasie gotowania pęczaku rozgrzać olej na patelni.
  7. Na patelnię przerzucić pecłonki. Puszczą sporo wody, więc smażyć, aż woda wyparuje.
  8. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  9. Jalapeno opłukać, odciąć ogonek, wykroić nasiona. Papryczkę pokroić w kostkę.
  10. Dodać cebulę i chili do odparowanych grzybów. Zeszklić.
  11. Całość posolić.
  12. Dodać niewielką ilość wody, by zebrać smak z patelni i by grzyby nie były suche.
  13. Wyłożyć pęczak na talerz, na wierzch ułożyć grzyby.
  14. Podawać :)



-------
Podobne:

Penne z pieczarkami
Zupa pecłonkowa z zacierkami
Rydze w śmietanie




Kuchnia wegetariańska i wegańskaNa grzyby 2015















A teraz czas na krótki poradnik zbierania pecłonek (gąsek zielonek). Podkreślam, że trzeba te grzyby znać, bo łatwo je pomylić z grzybami trującymi. Najlepiej za pierwszym razem zabrać się na grzybobranie ze znawcą pecłonek. Odmiany zielone czy żółte raczej nie powinny sprawiać problemu w określeniu, czy znalezione grzyby są jadalne. W przypadku pecłonek siwych (gąsek niekształtnych) odróżnienie ich od np. młodych owocników muchomorów sromotników jest trudniejsze i te polecam zbierać wyłącznie z ich znawcą. My rozpoznajemy je po lekko żółtym kolorze trzonków tuż pod kapeluszami. No i oczywiście po bardzo charakterystycznym zapachu ;)

Jak znaleźć pecłonki/gąski zielone w lesie?
Najpierw natrafiasz na małe wzniesienie, z którego może przeświecać coś żółtozielonego. Dotykasz tego miejsca, czujesz stwardnienie, więc


grzebiesz wokół zgrubienia i widzisz! piękny okaz.


Grzebiesz zatem dalej i docierasz do podstawy trzonka pięknej gąski/pecłonki.


Gdzie indziej widzisz wzniesienie z podejrzanie ułożonym igliwiem. Dotykasz,


a tu niespodzianka - dwa okazy!



Zbieranie jest żmudne, ale radocha z każdego znalezionego okazu (czasem z nosem przy ziemi, jak we Francji pies lub świnia w poszukiwaniu trufli) niesamowita :)
Na pocieszenie dodam, że gąski zielonki/pecłonki można znaleźć bez specjalnego wpatrywania się - wystają w widoczny sposób ponad ziemię czy mech.



4 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.