środa, 1 września 2021

Malinowa chmurka

Długo wzbraniałam się przed upieczeniem tego ciasta ze względu na jego kaloryczność. W te wakacje jednak powiedziałam sobie "raz na rok można" i przygotowałam je... dwa razy w odstępie tygodnia 😉😂😜 Wbrew pozorom nie jest ono bardzo skomplikowane do zrobienia. Ważna jest przy nim dobra organizacja i kolejność przygotowywania warstw. Nowy rok szkolny proponuję osłodzić sobie np. tym ciachem o przewrotnej nazwie "malinowa chmurka". U mnie w wersji wegetariańskiej, czyli bez żelatyny.




Składniki (na formę (20x26) cm):
Spód
3 schłodzone żółtka 
150 g mąki pszennej 
100 g zimnego masła 
łyżka cukru 
1 płaska łyżka domowego cukru waniliowego 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Beza z migdałami
3 białka 
150 g cukru pudru 
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi) 
2 garści płatków migdałowych

Galaretka z malinami
350-500 g malin świeżych lub mrożonych 
2 szklanki czerwonego soku o łagodnym smaku (np. żurawinowy)
1 szklanka wody 
3 płaskie łyżeczki agaru

Krem mascarpone
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 30% 
250 g schłodzonego serka mascarpone 
2 czubate łyżki cukru pudru (lub inna ilość, wszystko zależy od upodobań smakowych) 
laska wanilii  

  1. Na arkuszu papieru do pieczenia odrysować dno foremki, w którym pieczony będzie spód ciasta. Na tym papierze potem będzie suszona beza.
  2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone na kawałki, schłodzone żółtka oraz cukry i całość siekamy, a następnie szybko zagnieść ciasto. 
  3. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do lodówki i chłodzić przez przynajmniej pół godziny. Można też chłodzić ciasto uformowane w kulę w woreczku foliowym. Jednak późniejsze wałkowanie ciasta nie jest wtedy wygodne.
  4. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec przez około 12-15 minut do zezłocenia. Odstawić do wystudzenia. Piekarnik wyłączyć i zostawić uchylone drzwiczki.
  5. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier i miksować do uzyskania gęstej piany.
  6. Dodać mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wymieszać.
  7. Na odrysowanej wcześniej powierzchni papieru równomiernie rozłożyć bezę, zostawiając z każdej strony ok. centymetra marginesu (beza podczas pieczenia nieznacznie się powiększa, a kruchy spód kurczy).
  8. Posypać bezę płatkami migdałowymi. 
  9. Wstawić do piekarnika i ustawić na nim temperaturę 140°C. 
  10. Suszyć bezę przez 1 godzinę w tej temperaturze. 
  11. Po upieczeniu otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić w nim bezę do wystudzenia. 
  12. Na desce/paterze ułożyć kruchy spód.
  13. W czasie stygnięcia bezy przygotować galaretkę z malinami, czyli:
  14. Zagotować wodę z sokiem, dodać agar i doprowadzić do wrzenia mieszając trzepaczką rózgową. Gotować ok. 3 minut.
  15. Do soku z agarem dodać maliny. Wymieszać.
  16. Jeśli użyło się malin mrożonych, galaretka od razu zacznie tężeć, więc należy ją wyłożyć na ciasto. Jeśli natomiast użyło się świeżych malin, należy odstawić garnek z galaretkę w chłodne miejsce lub wynieść  na  zacieniony balkon/taras i poczekać, aż galaretka zacznie tężeć. Gdy poziom zżelowania będzie odpowiedni, przełożyć galaretkę z malinami na kruchy spód i wyrównać powierzchnię.
  17. Do dużego i zimnego naczynia (najlepiej metalowego, ale może być też szklane) przełożyć serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder i nasionka z laski wanilii. Laskę bez ziarenek można włożyć do słoiczka z cukrem, by go zaromatyzować na potem.
  18. Miksować przez kilka minut (ok. 3-5 minut) do uzyskania gęstego kremu. 
  19. Na zastygniętą galaretkę wyłożyć krem mascarpone. Wyrównać powierzchnię.
  20. Na krem ostrożnie przełożyć bezę z płatkami migdałowymi. 
  21. Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce.





-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Świetna malinowa chmurka. Wcale nie jest tak kaloryczna :-) Ma owoce i jest lekka jak chmurka. Pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie na domowe ciasta https://ania-gotuje.pl/przepisy/pyszne-ciasta/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie bardzo lekko wchodzi do brzuszka ;)
      A potem człowiek stara się lekko spalić te "lekkie" kalorie :D :D :D

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.