czwartek, 23 września 2021

Spaghetti aglio e olio

Spaghetti aglio e olio to tradycyjne danie kuchni włoskiej z regionu Neapolu. Przygotowuje się je szybko i niedużym nakładem pracy. Jego zaletą jest też mały nakład pracy. No i najważniejsze i bardzo charakterystyczne w kuchni włoskiej - używa się w nim niewielu składników, które zazwyczaj ma się pod ręką.




Składniki (na 2 porcje):200 g makaronu typu spaghetti
4 ząbki czosnku chili 
4 łyżki oliwy lub dobrego oleju (u mnie lniany)
łyżka oleju do smażenia 
sól
ewentualnie: natka pietruszki
ewentualnie: ser dojrzewający

  1. Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie.
  2. Czosnek pokroić w cienkie plasterki lub drobną kostkę.
  3. Chili pokroić w kostkę.
  4. Na patelni niezbyt mocno podgrzać olej do smażenia. Wrzucić na niego rozdrobniony czosnek i chili.
  5. Ugotowany makaron odcedzić i przerzucić na patelnię. Wymieszać z czosnkiem i chili.
  6. Przed podaniem polać olejem lub oliwą oraz ewentualnie posypać natką i startym serem.


-----
Podobne:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.