wtorek, 10 listopada 2015

Chutney z zielonych pomidorów

Krzaki pomidorów dawno już zmarzły. Oberwane zielone pomidory mogą jednak jeszcze dojrzeć przechowywane w suchymi ciepłym miejscu. Z części z nich można przygotować chutney, który będzie jak znalazł do różnych dań zimą.




Składniki (na ok. 2 l chutneyu):

1,5 kg zielonych pomidorów
1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej)
2 jalapeno lub inne chili
5 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
3-4 cebule
7 goździków
7 kardamonów
12 ziaren pieprzu kolorowego
4 ziarna ziela angielskiego
ok. 2 cm kory cynamonu
280 g cukru
180 ml octu 10%




  1. Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia. Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów).
  2. Cebule i czosnek obrać.
  3. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
  4. Imbir obrać i pokroić w słupki.
  5. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
  6. Rozdrobnić też chili.
  7. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów.
  8. Dodać przyprawy, cukier i ocet.
  9. Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut).
  10. Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i zmienić kolor na żółtawy.
  11. Wyjąć cynamon.
  12. Przełożyć gorący chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć i pozwolić, by powoli stygły.
  13. Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej.




Chutney nadaje się do jedzenia już następnego dnia :), gdy całość się przestudzi.



A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu:


-------
Podobne:

Sos imbirowo-śliwkowy
Chutney dyniowo-śliwkowy
Ogórki z papryką i imbirem





Jesień pełna warzywKuchnia wegetariańska i wegańskaPrezenty na Mikołajki II





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.