Krzaki pomidorów dawno już zmarzły. Oberwane zielone pomidory mogą jednak jeszcze dojrzeć przechowywane w suchymi ciepłym miejscu. Z części z nich można przygotować chutney, który będzie jak znalazł do różnych dań zimą.
Składniki (na ok. 2 l chutneyu):
1,5 kg zielonych pomidorów
1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej)
2 jalapeno lub inne chili
5 cm świeżego imbiru
4 ząbki czosnku
3-4 cebule
7 goździków
7 kardamonów
12 ziaren pieprzu kolorowego
4 ziarna ziela angielskiego
ok. 2 cm kory cynamonu
280 g cukru
180 ml octu 10%
- Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia. Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów).
- Cebule i czosnek obrać.
- Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki.
- Imbir obrać i pokroić w słupki.
- Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę.
- Rozdrobnić też chili.
- Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów.
- Dodać przyprawy, cukier i ocet.
- Pogotować do miękkości cebuli (ok. 10 minut).
- Dorzucić resztę pomidorów. Gotować ok. 30 minut. W tym czasie pomidory powinny zmięknąć i zmienić kolor na żółtawy.
- Wyjąć cynamon.
- Przełożyć gorący chutney do słoików. Szczelnie je zamknąć i pozwolić, by powoli stygły.
- Przechowywać np. w dolnej ciemnej szafce kuchennej.
Chutney nadaje się do jedzenia już następnego dnia :), gdy całość się przestudzi.
A tak wyglądały krzaki pomidorów 2 tygodnie temu:
-------
Podobne:
Sos imbirowo-śliwkowy |
Chutney dyniowo-śliwkowy |
Ogórki z papryką i imbirem |
pięknie i pysznie! :) Dziękuję za udział w akcji i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń