Dziś kolejna moja propozycja na króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka.
Składniki:
tusza królicza
2 łyżki oleju
sól
pieprz mielony
1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki)
3-4 łyżki stopionego masła klarowanego
- Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego, ale ono potem tężeje i mięso trudno je wchłania, więc może wyjść suche.
- Mięso posypać przyprawami: solą, papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i gałką muszkatołową.
- Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć masło klarowane. Ułożyć na nim królika w przyprawach.
- Odstawić królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok.
- Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso.
- Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego.
- Na ok. 20 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika ponownie odwrócić mięso.
U mnie z surówką z radicchio i jabłkiem:
oraz na surówce z selera naciowego i jabłka:
----------
Podobne:
Pieczony królik |
Królik z kasztanami |
Pieczony królik 2. |
osobiście nie przepadam za królikiem ale może dlatego że mam swojego domowego ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
każdy z nas ma swoje smaki i swoje gusta :)
Usuńdziękuję za udział w akcji :-)
OdpowiedzUsuń