czwartek, 8 października 2015

Pieczony królik 2.

Wciąż najczęściej odwiedzanym przez Was wpisem jest przepis na pieczonego królika. Dziś podrzucam kolejny aromatyczny pomysł. Proponuję podać z łagodną w smaku sałatą.


 

Składniki:


tusza królika
4-5 łyżek oleju
1-2 łyżeczki soli
pieprz mielony
łyżeczka czerwonej czubrycy
5 ziaren ziela angielskiego


  1. Królika włożyć do naczynia żaroodpornego.
  2. Polać olejem i posypać przyprawami. Dorzucić zgniecione w palcach ziarna ziela angielskiego.
  3. Przykryć i odstawić do lodówki na minimum 24 godziny (to bardzo ważne, jeśli chcemy mieć soczyste mięso). W środku tego czasu przewrócić królika, by w oleju poleżała dotychczasowa wierzchnia część.
  4. Piec pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp. 180 stopni C. Pół godziny przed wyjęciem odwrócić królika. Mięso powinno być miękkie i powinno odchodzić od kości.

 
Kawałki mięsa podawać z surówkami lub sałatkami, np. z surówką z marchwi, gotowaną marchewką, całymi pieczarkami itp.
Można też ułożyć królika na sałacie z osłodzonym jogurtem naturalnym. Najlepsza będzie tu sałata typu lodowa lub zimowa.


-----------
Podobne:

Królik z sosem z całych pieczarek
Pieczony królik
Królik pieczony w winie




Jesień pełna warzyw








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.