niedziela, 25 października 2015

Penne z dynią i toy choy

Skoro dziś mamy Światowy Dzień Makaronu, to u mnie na stole makaron właśnie :) Wśród mieszanki chińskich kapust, które wysiałam w sierpniu, znalazły się małe mocno wybarwione kapustki toy choy. Mają łagodniejszy smak niż kapusty głowiaste białe, np. ditmarska. Poza tym po obróbce termicznej nie tracą koloru. Zestawiłam je z innym sezonowym dodatkiem - dynią odmiany Muscat de Provence o oryginalnej pomarańczowo-zielonej skórce.


Składniki (na 2 porcje):
2 garści makaronu typu penne (u mnie kolorowy)
2-3 toy choy (można zastąpić kawałkiem kapusty pekińskiej lub liśćmi szpinaku)
150 g dyni (u mnie soczysta Muscat de Provence; masa po obraniu ze skóry)
cebula
3 ząbki czosnku
100 ml gorącej wody
100 g gorgonzoli
łyżeczka koncentratu pomidorowego
łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
natka pietruszki
olej do smażenia



Toy Choy
  1. Toy choy dobrze wypłukać i odciąć złączenie poszczególnych ogonków liściowych. W ten sposób liście zostaną rozdzielone.
  2. Dynię obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek obrać i rozdrobnić nożem lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  4. Rozdrobnić natkę pietruszki.
  5. Nastawić wodę na makaron. Gdy się zagotuje, osolić i wrzucić makaron. Ugotować go al dente, a w tym czasie przygotować sos.
  6. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju.
  7. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię.
  8. Gdy cebula się zeszkli, dodać startą dynię.
  9. Gdy dynia zmięknie, dolać gorącą wodę.
  10. Na patelnię dodać rozdrobnioną gorgonzolę, koncentrat pomidorowy i pieprz ziołowy. Wymieszać.
  11. Dorzucić liście toy choy.
  12. Odcedzić makaron i wrzucić go na patelnię.
  13. Dodać na patelnię połowę natki pietruszki oraz czosnek.
  14. Całość wymieszać.
  15. Podawać gorące. Ewentualnie posypać startym parmezanem lub grana padano.


-----------
Podobne:

Zapiekanka z dynią i kurczakiem
Świderki z cukinią
Kokardki z dynią i warzywami





Sposób na dynię 2015Sposób na dynię 2015



Grzyby i warzywa jesienne. 2015Jesień pełna warzywŚwiatowy Dzień Makaronu 2015




4 komentarze:

  1. Chętnie bym spróbowała tego dania :)
    Bardzo lubię dania z makaronami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię makaronowe dania. Zwykle są szybkie, a gdy doda się smaczne dodatki, na pewno danie się uda :)
      Po daniu zostało tylko wspomnienie. Ale myślę, że powtórzę je wkrótce.

      Usuń
  2. cale zycie myslalam ze to kapusta pak choi.....rece opadaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pak choi jest zdecydowanie większa i ma grubsze ogonki liściowe; niemniej obie odmiany to kapusty właściwe :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...