Sezon na dynie i pigwy wciąż trwa i trwać pewnie będzie długo. Dżem z ich połączenia jest już dla mnie klasykiem jesiennym. Dlatego postanowiłam spróbować czegoś nowego. Wykorzystałam bezglutenową mąkę jaglaną. Użyłam jej po raz pierwszy w życiu, więc był to dla mnie prawdziwy eksperyment. Ciasto powstawało tak naprawdę podczas smażenia. Niżej podaję wersję wypracowaną w trakcie. Od razu uprzedzam, że nie warto robić tych naleśników na zapas.
Składniki:
Naleśniki
450 g mąki jaglanej
350 ml mleka
400 ml wody
5 jajek
2 łyżki oleju
syrop klonowy
Dżem (można wykorzystać gotowy ze słoika)
300 g obranej dyni
300 g obranej pigwowców
cukier
sok z połowy cytryny
Dynię i pigwę rozgotować w wodzie (powinna wypełniać garnek do połowy owoców). Zmiksować. Doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.
Składniki naleśników (poza olejem) wymieszać ze sobą trzepaczką. Połączenie składników następuje szybciej niż w przypadku mąki pszennej i nie ma żadnych grudek. Soli nie dodałam świadomie, bo nie dodaję jej do żadnej kaszy.
Smażyć w miarę cienkie naleśniki (są grubsze niż klasyczne pszenne.
Smarować naleśniki do połowy dżemem.
Zwinąć w rulony.
Podawać polane syropem klonowym.
Naleśniki należy wykorzystać, póki są ciepłe. Wtedy jeszcze dają się formować i nie pękają. Gdy je zostawimy i wystygną, stają się jeszcze bardziej suche i bardzo się łamią.
----------
Podobne:
Piwne naleśniki |
Tortilla patatas |
![]() |
Naleśniki amarantusowe |


Smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńto już wiem co jutro bede jadła na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
:)
UsuńSmakowite naleśniki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń