piątek, 30 października 2015

Marmolada z pigwowców

Bardzo łatwa do zrobienia, choć wymagająca dużo pracy. Lubię zapach pigwowców surowych i poddanych obróbce termicznej, więc czerpię dużą przyjemność z ich przerabiania. Ale do ich oczyszczania muszę użyć wspomagaczy w formie np. ulubionej muzyki czy filmu. W tym roku wspomagał mnie film z Meg Ryan i Tomem Hanksem pt. ''Masz wiadomość". Podkreślam, że jest to marmolada z pigwowców, a nie pigwy, która nie ma tak wiele pektyn, by szybko i naturalnie uzyskać z niej marmoladę. Porównanie pigwy i pigwowców znajdziecie tutaj.


Składniki (w stosunku 1:1):
pigwowce
cukier


Pigwa (duża) i pigwowce (znacznie mniejsze)
  1. Pigwowce umyć, osuszyć.
  2. Owoce przekroić na kilka części i usunąć z ich środka nasiona. Wykroić też końcówki po kwiatku i ogonku. Zostawić białą część torebki nasiennej, bo to źródło pektyn potrzebnych do zżelowania marmolady.
  3. Zważyć pigwowce.
  4. Pigwowce przerzucić do garnka, zalać je do połowy woda.
  5. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości owoców.
  6. Odstawić do lekkiego schłodzenia.
  7.  Pigwowce zmiksować.
  8. Przełożyć do garnka i zagotować.
  9. Dodać tyle cukru, ile ważyły owoce.
  10. Gotować do rozpuszczenia cukru i by masa była naprawdę gorąca.
  11. Przełożyć gorącą bulgoczącą marmoladę do słoików i szczelnie zamknąć.
  12. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Marmolada jest świetnym dodatkiem do pączków, rogalików i innych wypieków z nadzieniem w środku. Jeśli dobrze odparuje się wodę, to uzyskamy naprawdę twardą marmoladę, która nie będzie wypływać z pieczonych lub smażonych słodkości.

----------
Podobne:

Dżem z dyni i pigwowców
Sok z pigwowców
Rogaliki orkiszowe z marmoladą













Jesienne słodkości!





2 komentarze:

  1. Szkoda, że nie mam dostępu do owoców pigwy. Chętnie bym zrobiła przetwory albo chociaż wkroiła sobie plasterek do herbaty zamiast cytryny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy obecnej pogodzie bardzo by się przydało :) Może znajdziesz owoce pigwy na okolicznym bazarku? Pigwowców o tej porze raczej już nie będzie :(

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...