piątek, 27 sierpnia 2021

Bułeczki z suszonymi pomidorami

Wczoraj wieczorem zorientowałam się, że nie będę mieć pieczywa na śniadanie, więc pomyślałam o szybkim zagniataniu ciasta na jakieś bułki. A że został mi zapasik suszonych pomidorów z poprzedniego roku, a nowy się gromadzi, moje bułki zyskały na kolorku właśnie dzięki dodatkowi suszonych pomidorów. Za ich sprawą bułki pozostają dłużej świeże i niecodziennie smakują 😊😋





Składniki (na 8 bułeczek): 

350 g mąki pszennej typ 500 
50 g mąki pszennej typ 2000 
3 g suszonych drożdży 
1 łyżeczka miodu 
15 g suszonych pomidorów 
 wrzątek 
5 g soli 
ok. 220 ml cieplej wody 
2 łyżki oleju 

  1. Suszone pomidory zalać gorącą wodą i odstawić, by zmiękły. 
  2. W misce wymieszać obie mąki. W środku zrobić dołek. Wsypać do niego drożdże, wlać 100 ml ciepłej wody i dodać łyżeczkę miodu. Wymieszać widelcem i odstawić, by drożdże ruszyły.
  3. Pomidory odsączyć i pokroić jak najdrobniej. Dodać do miski z mąkami. 
  4. Do miski dodać też sól. 
  5. Wszystko dobrze wyrobić. 
  6. Ciasto polać olejem i ponownie wyrobić. Ciasto powinno odchodzić od rąk. 
  7. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na przynajmniej godzinę. 
  8. Ciasto ponownie delikatnie wyrobić, by je odgazować. 
  9. Podzielić na 8 części. Każdą część uformować w okrągły kształt. Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. 
  10. W czasie wyrastania bułek nagrzać piekarnik do 220 stopni C. 
  11. Bułki naciąć, a następnie wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C. Piec 20-22 minuty.



-----
Podobne:

nocne bułki z oliwkami



Domowa Piekarnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.