Gulerodsboller to klasyczne bułki duńskie z marchewką i ziarnami słonecznika. Przepis na bułki z tartą marchewką prezentowałam tutaj w pierwszym roku istnienia bloga. Wtedy dodałam do nich siemię lniane, a posypką były pestki dyni. Okazuje się, że gulerodsboller są bardzo podobne z tym, że ich skórka jest błyszcząca, ponieważ smaruje się je rozbełtanym jajkiem lub żółtkiem. Ten zabieg pozwala na lepsze przyklejenie się ziaren słonecznika na wierzchu. W Danii nie zawsze gulerodboller posypuje się słonecznikiem. Ja namawiam - uprażony słonecznik ma wyjątkowy smak i nadaje chrupkości.
50 g słonecznika + łyżka lub dwie do posypania
50 ml wody
500 g mąki pszennej typu 650
łyżeczka soli
25 g drożdży
pół łyżeczki cukru
200 ml ciepłej wody
130 g marchewki (masa przed obraniem)
łyżka oleju
małe jajko
- Na 2-3 godziny przed zagniataniem ciasta na bułki zalać 50 g ziaren słonecznika 50 ml wody.
- Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Drożdże, cukier i łyżeczkę mąki wymieszać z 150 ml ciepłej wody. Odstawić do namnożenia się drożdży.
- W dużej misce wymieszać mąkę, sól i startą marchewkę. Dodać namnożone drożdże. Całość wymieszać drewnianą łyżką.
- Ciasto zacząć wyrabiać ręcznie, stopniowo dolewając resztę wody.
- Po wyrobieniu ciasta polać je olejem i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na najniższej półce ustawić miseczkę z wrzątkiem lub w zagłębienie piekarnika wlać 100 ml wody.
- Ciasto odgazować, wyrabiając je kolejny raz.
- Podzielić na 9 części. Każdą z nich uformować w kulę i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bułki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Jajko rozbełtać i posmarować nim bułki. Posmarowałam 2 razy, by słonecznik lepiej się przykleił.
- Bułki posypać ziarnami słonecznika.
- Piec z parą 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Po tym czasie usunąć naczynie z wodą, otwierając piekarnik jak najszerzej. Następnie zamknąć piekarnik i potrzymać w nim bułki jeszcze 5 minut.
- Bułki wyjąć na kratkę do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.