wtorek, 10 listopada 2020

Placki ziemniaczane z grzybami i serem

Początkowo planowałam na dzisiejszy obiad bomby z grzybami, ale plany musiałam zweryfikować i skrócić czas gotowania. W rezultacie przygotowałam kolejną wariację na temat połączenia ziemniaków z grzybami. Bardzo lubię połączenie sera pleśniowego z grzybami, więc w dzisiejszym obiedzie dominowały te smaki.  




Składniki (na 7 sztuk):
750 g ziemniaków
ok. litra świeżych grzybów
średnia cebula
50 g sera z niebieską pleśnią
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
jajko
bułka tarta (ok. 5 łyżek)
sól
olej do smażenia

  1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
  2. Grzyby pokroić drobno.
  3. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
  4. Grzyby i cebulę obsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oleju. Gdy płyn z grzybów odparuje dodać przyprawy, wymieszać, a następnie wlać ok. 100 ml wody. Pogotować całość na palniku o nieco mniejszej mocy do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i odstawić do ostygnięcia.
  5. Ser pokroić na 14 kawałków.
  6. Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
  7. Ziemniaki podzielić na 7 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 2 kawałki sera oraz łyżkę grzybowego farszu. Skleić i uformować w podłużne placki/kotlety.
  8. Rozbełtać jajko.
  9. Placki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem tak, by skórka była chrupiąca.
  10. Podawać np. z surówką z pora i liśćmi selera naciowego w tempurze.



2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.