Początkowo planowałam na dzisiejszy obiad bomby z grzybami, ale plany musiałam zweryfikować i skrócić czas gotowania. W rezultacie przygotowałam kolejną wariację na temat połączenia ziemniaków z grzybami. Bardzo lubię połączenie sera pleśniowego z grzybami, więc w dzisiejszym obiedzie dominowały te smaki.
Składniki (na 7 sztuk):
750 g ziemniaków
ok. litra świeżych grzybów
średnia cebula
50 g sera z niebieską pleśnią
pół łyżeczki pieprzu ziołowego
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
jajko
bułka tarta (ok. 5 łyżek)
sól
olej do smażenia
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.
- Grzyby pokroić drobno.
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
- Grzyby i cebulę obsmażyć na patelni z dodatkiem trzech łyżek oleju. Gdy płyn z grzybów odparuje dodać przyprawy, wymieszać, a następnie wlać ok. 100 ml wody. Pogotować całość na palniku o nieco mniejszej mocy do odparowania płynu. Doprawić do smaku solą i odstawić do ostygnięcia.
- Ser pokroić na 14 kawałków.
- Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
- Ziemniaki podzielić na 7 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć po 2 kawałki sera oraz łyżkę grzybowego farszu. Skleić i uformować w podłużne placki/kotlety.
- Rozbełtać jajko.
- Placki obtoczyć w jajku i bułce tartej. Obsmażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem tak, by skórka była chrupiąca.
- Podawać np. z surówką z pora i liśćmi selera naciowego w tempurze.
O takich jeszcze nie słyszałam, ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńnie słyszałaś, bo to mój autorski pomysł :)
Usuń