Dzisiejsze ciasto wypatrzyłam w programie "Ewa gotuje". Początkowo miałam zrobić je dokładnie w tej wersji z programu, ale potem ociupinkę zmieniłam, podobnie jak sposób wykonania. Myślę, że wrócę do niego jeszcze kiedyś, ale zmienię ciasto, bo choć z ciemnym kolorem prezentuje się ładnie, to jednak po raz kolejny okazuje się, że ciasta kakaowe nie odpowiadają moim kubkom smakowym 😊😔
Składniki (na keksówkę o długości 30 cm):
Ciasto
200 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
szczypta soli
90 g cukru (zmniejszyłam, bo przepisy p. Wachowicz są dla mnie za słodkie)
jajko
175 g zimnego masła
łyżka śmietany (tego składnika nie ma w wersji oryginalnej)
Środek
5-6 gruszek z ogonkami
sok z połowy cytryny lub limonki
250 g ricotty
2 jajka
100 g cukru
łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
cukier puder
- Wymieszać suche składniki. Dodać do nich jajko i masło pokrojone na małe kawałki. Wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie dodając śmietanę.
- Ciasto rozwałkować między papierem do pieczenia (kawałek dopasowany do keksówki) a folią aluminiową.
- Usunąć folię, a ciasto z papierem przełożyć do keksówki, formując ładne boki.
- Ciasto z keksówką schłodzić np. na balkonie lub w lodówce.
- Gruszki obrać, zostawiając ogonki. Usunąć gniazda nasienne np. łyżeczką do melonów.
- Gruszki skropić sokiem z cytryny lub limonki, by nie ściemniały.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C., opcja pieczenia góra/dół.
- Gruszki włożyć do keksówki. Powinny dobrze do siebie przylegać, by podczas pieczenia się nie przewracały.
- Ricottę wymieszać trzepaczką rózgową z jajkami, cukrem z wanilia i cukrem.
- Masę serową przelać do keksówki, uzupełniając przestrzenie między gruszkami i ciastem.
- Piec 45 minut.
- Wyjąć ciasto w formie na kratkę do pieczenia. Gdy nieco ostygnie, wyjąć z keksówki. Odstawić do całkowitego schłodzenia.
- Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Uwagi na przyszłość:
- użyć keksówki 30-centymetrowej
- zrezygnować z kakao
- zmniejszyć ilość cukru w cieście
- do ciasta dodać skórkę z cytryny, by ciasto nie było mdłe
- do masy serowej dodać sok, który spływa z gruszek
Ciacho wygląda spektakularnie!
OdpowiedzUsuńWłaśnie ten wygląd mnie zafascynował i postanowiłam skorzystać z przepisu :)
UsuńWygląda smacznie i jak ciekawie! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Zdjęcia pozostawiają wiele do życzenia, bo niestety ciasto kroiłam i fotografowałam w pospiechu ;(
Usuń