Lobio jest aromatyczną, wegańską i bezglutenową potrawą gruzińską. Jej nazwa oznacza po prostu fasolę, dlatego w każdym domu może inaczej smakować i być podawana na inny sposób. Tym razem przygotowałam w postaci gulaszu lub - jak kto woli - dania jednogarnkowego. Lobio najlepiej przygotować dzień wcześniej, by smaki przegryzły się przez noc. Wtedy smakuje zdecydowanie lepiej. Moja wersja uwzględnia jesienno-zimowy dodatek, który sprawia, że potrawa jest bogata w przeróżne składniki mineralne. Jeśli macie obawy co do efektów ubocznych, wykonajcie lobio według poniższego przepisu, uwzględniając sposób gotowania fasoli.
300 ml czerwonej lub kolorowej fasoli
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
duża cebula
2 łyżki oleju do smażenia
100 ml soku z granatów
Pasta
4 gałązki natki pietruszki
4 młode liście jarmużu
2 ząbki czosnku
garść orzechów włoskich
łyżeczka ziaren kolendry
pół łyżeczki kozieradki lub kminu rzymskiego
pół łyżeczki chili
pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
- Fasolę moczyć przez kilka godzin. Gdy fasola napęcznieje, odlać wodę i przepłukać fasolę na sicie.
- Zalać fasolę wrzątkiem (powinno być go tyle, by ziarna były w płynie. Zagotować, a potem pogotować ok. 5 minut. Odcedzić.
- Fasolę ponownie zalać wrzątkiem, by całość zajmowała 1 litr. Dodać liście laurowe i ziele angielskie i gotować fasolę do miękkości.
- W moździerzu umieścić rozdrobnioną natkę, jarmuż, połowę orzechów, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Całość utłuc na pastę.
- W głębokiej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
- Do cebuli dodać miękką fasolę z płynem, resztę orzechów (w całości), sok z granatów i pastę. Dusić do uzyskania konsystencji gulaszu.
- Lobio można podawać jako zupę, gulasz z pajdą pieczywa lub pastę do chleba. Ja podałam w formie gulaszu z żelaziakami (przepis wkrótce).
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.