Szarlotkę sypaną poznałam ponad tydzień temu i wiedziałam, że upiekę ją u siebie nie jeden raz. Jest łatwa i szybka w wykonaniu. Ale najważniejsze, że smakuje rewelacyjnie. Pięknie pachnie cynamonem i masłem, a wierzch jest przyjemnie chrupiący.
2,5 kg jabłek
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
400 ml kaszy manny
400 ml mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 ml cukru
200 g masła
- Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieścić na sicie, by odsączyć delikatnie nadmiar soku. Nie wyciskać, bo sok przyda się do połączenia suchych składników.
- Włączyć piekarnik na 190 stopni, pieczenie góra/dół.
- Wyłożyć formę papierem do pieczenia.
- W misce wymieszać kaszę, mąkę, proszek do pieczenia i 250 ml cukru.
- 1/3 suchych składników rozłożyć równomiernie w formie.
- Jabłka doprawić do smaku cynamonem i cukrem.
- Wyłożyć połowę jabłek do formy.
- Na jabłka wyłożyć połowę pozostałych suchych składników.
- Wyłożyć resztę jabłek i przykryć je resztą suchych składników.
- Masło zetrzeć na tarce wprost do formy.
- Ciasto piec 60 minut w 190 stopniach C.
- Studzić na kratce.
Podobne:
Robiłam sypaną parę lat temu, ale coś poszło nie tak i za każdym razem (próbowałam ok 3-4 razy modyfikując) wychodziła mi strasznie niska i rozciapana. Chyba się zraziłam... Ale może kiedyś podejdę do tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMnie wyszła za pierwszym razem :) I wiem, że będzie często gościć na stole :)
UsuńTakiej szarlotki jeszcze nie robiłam. Następnym razem chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest pyszna i bardzo łatwa w wykonaniu :)
Usuń