sobota, 5 grudnia 2020

Hummus z pieczonym burakiem

Jesienią często przychodzi mi ochota na hummus. W kuchni i na talerzu nie lubię jednak nudy i chętnie eksperymentuję. Hummus z burakiem pieczonym zrobiłam po raz pierwszy kilka lat temu i przepadłam. Zdecydowanie należy do moich ulubionych i ze względu na smak 😋, i ze względu na kolor 😍





Składniki:

300 ml ciecierzycy
wrzątek 
pół cytryny 
2 kopiaste łyżki tahiny 
2 łyżki oleju lnianego
burak wcześniej upieczony w plastrach (czas pieczenia ok. 40 minut) 
duży ząbek czosnku 
sól 
pieprz

  1. Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Sugeruję wstawienie ciecierzycy do piekarnika, by nie denerwował dźwięk pękających nasion. Odcedzić ciecierzycę, przelać bieżącą wodą. 
  2. Ciecierzycę wrzucić do garnka, zalać 300 ml wody i zagotować. Odcedzić. 
  3. Ciecierzycę zalać 500 ml wrzątku. Gotować do miękkości. Zostawić pod przykryciem do ostygnięcia.
  4. Buraki pokroić na mniejsze kawałki.
  5. Ciecierzycę zmiksować z kawałkami buraków, olejem lnianym i sokiem z połowy cytryny za pomocą ręcznego blendera. Warto dolać wodę z gotowania ciecierzycy, by łatwiej było zamienić nasiona na pastę. 
  6. Po zmiksowaniu dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i tahinę i chwilę jeszcze blendować. 
  7. Pastę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Pastę przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na ok. godzinę, by smaki się przegryzły.
  9. Podawać z pieczywem lub jako przekąska na plastrach pieczonego buraka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.