Powrót do domu po majówce oznacza brak pieczywa w mieszkaniu. To oznacza u mnie wypiek szybkiego chleba lub bułek na bazie drożdży. Od dawna miałam ochotę na bułki czosnkowe i właśnie na nie padł wybór. W zielniku młody estragon bardzo ładnie wykiełkował i urósł już na ok. 15 cm, więc dziś piekłam właśnie z jego dodatkiem. Moim zdaniem świetnie pasuje do smaku masła i czosnku.
Składniki (na 6 bułek):
Bułki
500 g mąki pszennej typu 550
10 g drożdży
pół łyżeczki cukru
250 ml ciepłej wody
duże jajko
łyżeczka soli
3 łyżki oleju
Dodatkowo
50 g masła
4 ząbki czosnku
20 listków estragonu
małe jajko
- Wyjąć masło z lodówki.
- Mąkę wsypać do miski.
- Na środek wkruszyć drożdże i posypać je cukrem. Polać 50 ml ciepłej wody. Wymieszać drożdże z cukrem, wodą i niewielką ilością mąki i odstawić na ok. 15 minut od namnożenia drożdży.
- Do miski dodać rozbełtane jajko, sól, olej i 150 ml ciepłej wody. Zacząć wyrabiać ciasto, a w razie potrzeby dolać więcej wody. Ciasto musi być gładkie i miękkie oraz powinno odchodzić od rak i miski.
- Przykryć ciasto w misce wilgotną ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie, ale tym razem delikatnie, wyrobić. Uformować w kulę i pokroić na 6 równych części.
- Każdą z części uformować w kulę, a potem zrolować w podłużną bułkę.
- Bułki ułożyć na papierze do pieczenia. Naciąć je kilka razy w poprzek niemal do połowy.
- Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
- Masło wymieszać z posiekanym estragonem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Nastawić piekarnik na 190 stopni C.
- Bułki posmarować jajkiem.
- W nacięcia bułek włożyć masło czosnkowo-estragonowe. Robiłam to za pomocą noża i widelca.
- Piec 20 minut.
- Ułożyć bułki na kratce i odstawić do ostudzenia.
------
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.