Chleb zaproponowany przez Amber w majowej piekarni jest tradycyjnym wypiekiem kantonu Ticino, włoskiej części Szwajcarii. Ma charakterystyczny kształt dzięki przecięciu kilku pojedynczych bułek zrośniętych ze sobą. Jada się go przy wspólnym stole, odrywając po kawałku. Można go upiec na zaczynie lievito, na bidze lub samych drożdżach. Moje chlebki pieczone były na zakwasie podobnym do włoskiej pasta madre. Ważne jest użycie dobrej mąki o wysokiej zawartości białka. Do takich wypieków polecam oryginalne mąki włoskie, które poza typem (we Włoszech typuje się mąki inaczej niż w Polsce) mają na opakowaniu informację o sile mąki (piekłam na mące W270-290).
Składniki (na 2 chlebki):
przepis z bloga la luna sulcucchiaio
500 g mąki pszennej typu 0
5 g słodu jęczmiennego lub miodu
250 g wody
100 g pasta madre lub bigi*
30 g oliwy z pierwszego tłoczenia
7 g soli
mleko do posmarowania
*Biga
2/3 g suchych drożdży lub 5 g świeżych,
100 g mąki typu 0
50 g wody
- Zaczyn wymieszać i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
- Do misy miksera wrzucić pasta madre porwaną na kawałki (lub włożyć bigę), dodać wodę i słód jęczmienny (miód). Zostawić na godzinę.
- Zamontować hak do ciasta i wymieszać.
- Dodawać stopniowo mąkę i połączyć w jednolite ciasto.
- Dodać sól i oliwę. Mieszać, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.
- Wyłożyć ciasto na blat i uformować w kulę.
- Przełożyć ciasto do dużej miski miski ewentualnie posmarowanej oliwą. Przykryć pokrywką, mokrą ściereczką lub folią spożywczą i wstaw do piekarnika na około 6/8 godzin lub na noc (w zależności od temperatury) w każdym przypadku aż do podwojenia ciasta. U mnie ciasto wyrastało na blacie kuchennym 9 godzin.
- Po optymalnym wyrośnięciu przełożyć ciasto na blat, lekko odgazować i podzielić na 10 równych kawałków.
- Każdy kawałek uformować w kulkę, a następnie spłaszczyć w prostokąt. Zwinąć go w wałek.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć 2 chlebki składające się z 5 bułek ułożonych obok siebie
- Zostawić do wyrastania przez około 2 godziny lub do podwojenia objętości ciasta.
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
- Przed pieczeniem posmarować chlebki ciepłym mlekiem i wykonać cięcie wzdłuż chleba żyletką lub ostrym nożem, nie przekrawać chleba do końca.
- Piec chleb Ticino przez 20-25 minut, aż uzyska złoty kolor.
- Wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia na kratce.
Chleb z kantonu Ticino wypiekali autorzy blogów:
-----
Podobne:
Pysznie Ci się upiekł.
OdpowiedzUsuńMajowa Piekarnia pachniała wspaniałym chlebem.
Piękny i smaczny wypiek. Do nastepnej Piekarni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Smakowicie wygladają Twoje chlebki!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wypieczone bułeczki i twarożek do nich bardzo pasuje. Do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńAleż cudny chlebek!
OdpowiedzUsuńDo następnej!
Wspaniały wypiek, do twarożku pasuje idealnie. Pozdrawiam i do następnego razu :-)
OdpowiedzUsuńCudny chlebek w majowej Piekarni, dziekuję i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńPięknie upieczony. Super były te nasze wszystkie chlebki:-) Do kolejnego spotkania!
OdpowiedzUsuńPiękne chlebki :)
OdpowiedzUsuń