Drożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋
500 g mąki pszennej typ 630
szczypta soli
100 g cukru
25 g drożdży
ok. 170 ml mleka
2 jajka
60 g masła
2 spore brzoskwinie
400 g białego sera/twarogu
3 płaskie łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego
średnie jajko + małe jajko
- Mleko podgrzać w małym garnku.
- W innym małym garnku stopić masło.
- Odmierzyć mąkę i cukier.
- W 100 ml mleka rozpuścić drożdże. Dodać do nich po łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży.
- Mąkę wymieszać z cukrem, solą i rozbełtanymi jajkami w dużej misce.
- Do mąki z dodatkami dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę mleka.
- Dodać stopione masło i wyrabiać nadal aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk.
- Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
- Ser zmielić lub rozdrobnić widelcem. Doprawić do smaku cukrem waniliowym i zwykłym cukrem. Dodać żółtko i dokładnie wymieszać.
- Brzoskwinie obrać ze skórki. Podzielić każdą z nich na 12 cząstek.
- Dwie duże formy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 lub 190 stopni C.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich lekko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąty o wymiarach ok. (45 x 27 cm).
- Przeciąć ciasto na połowy wzdłuż dłuższego boku, a potem mniejsze prostokąty podzielić na 3 jeszcze mniejsze.
- Przy dłuższym brzegu każdego prostokąta ułożyć warstwę serową i po dwie cząstki brzoskwini.
- Drugą połowę prostokąta ponacinać radełkiem tak, jak pokazuje zdjęcie.
- Ser z brzoskwiniami przykryć ponacinanym ciastem, podkładając końcówkę pod spód, by się nie odkleiła podczas pieczenia.
- Każdą z uformowanych w ten sposób bułek podzielić na dwie mniejsze.
- Bułeczki przełożyć na papier do pieczenia. Odstawić na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
- Białko rozbełtać z małym jajkiem i taką miksturą posmarować bułeczki. Resztę można wykorzystać do usmażenia jajecznicy.
- Piec ok. 13 minut w temperaturze 190 stopni lub 16 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wsunąć za pomocą łyżeczki ewentualnie wyciekły ser z powrotem do bułeczek i odłożyć blachę z drożdżówkami na ok. 15 minut. W tym czasie masa serowa zastygnie i wtedy będzie można wykładać bułeczki na paterę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.